Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FMI: Perspectivele economice ale SUA și ale majorității țărilor se înrăutățesc în urma tarifelor impuse de Trump

Perspectivele pentru economia Statelor Unite și pentru cea globală s-au înrăutățit semnificativ în urma tarifelor impuse de președintele american Donald Trump și a incertitudinii create de aceste măsuri, a avertizat marți Fondul Monetar Internațional.

FMI a declarat că economia globală va crește cu doar 2,8% în acest an, în scădere față de prognoza sa din ianuarie, de 3,3%, potrivit celui mai recent raport privind perspectivele economice mondiale. Și în 2026, creșterea globală va fi de 3%, estimează experții FMI, de asemenea sub estimarea sa anterioară de 3,3%.

Creșterea economică a SUA va fi de doar 1,8% în acest an, în scădere bruscă față de prognoza anterioară de 2,7% și cu un punct procentual sub estimarea pentru 2024. FMI nu se așteaptă la o recesiune în SUA, deși și-a mărit șansele ca aceasta să aibă loc în acest an de la 25 % la 37 %, notează The Associated Press.

Economistul șef al FMI, despre înrăutățirea previziunilor economice la nivel mondial: Intrăm într-o nouă eră

Previziunile sunt în mare parte în baza așteptărilor multor economiști din sectorul privat, cu toate că unii se tem că o recesiune este din ce în ce mai probabilă. Economiștii de la JPMorgan susțin că șansele unei recesiuni în Statele Unite sunt acum de 60%.

Rezerva Federală a prognozat, de asemenea, un declin al creșterii economice în acest an, la 1,7%.

„Intrăm într-o nouă eră. Acest sistem economic global care a funcționat în ultimii 80 de ani este resetat”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, economist șef la FMI.

FMI este o organizație de creditare formată din 191 de națiuni care lucrează pentru a promova creșterea economică și stabilitatea financiară și pentru a reduce sărăcia la nivel mondial.

Gourinchas a afirmat că incertitudinea generată de taxele de import a determinat FMI să ia măsura neobișnuită de a pregăti mai multe scenarii diferite pentru creșterea viitoare. Estimările sale au fost finalizate la 4 aprilie, după ce administrația Trump a anunțat tarife pentru aproape 60 de țări, laolaltă cu taxe de 10%.

Aplicarea taxelor a fost suspendată la 9 aprilie, timp de 90 de zile. Gourinchas a menționat că această sistare nu a modificat în mod substanțial previziunile FMI, deoarece SUA și China și-au impus reciproc tarife.

De asemenea, incertitudinea din jurul următoarelor măsuri ale administrației Trump va avea, cel mai probabil, o influență puternică asupra economiei americane și globale, a declarat FMI.

Companiile ar putea reduce investițiile și extinderea, așteptând să vadă cum se vor desfășura politicile comerciale, ceea ce poate încetini creșterea.

De asemenea, se preconizează o creștere mai lentă a Chinei din cauza tarifelor impuse de SUA. FMI se așteaptă acum la o creștere de 4% în acest an și anul viitor, cu aproximativ o jumătate de punct mai puțin față de previziunile sale anterioare.

În timp ce economia SUA va suferi probabil un „șoc al ofertei”, similar cu ceea ce a împiedicat în timpul pandemiei și care a dus la creșterea inflației în 2021 și 2022, a spus Gourinchas.

Inflația în SUA ar putea crește

China este de așteptat să se confrunte cu o cerere redusă, deoarece achizițiile americane ale exporturilor sale scad, mai precizează experții FMI.

Conform previziunilor FMI, inflația se va înrăutăți probabil în Statele Unite, ajungând la aproximativ 3% până la sfârșitul acestui an, în timp ce în China va fi puțin schimbată.

Se preconizează că Uniunea Europeană va înregistra o creștere mai lentă, dar impactul tarifelor nu va fi la fel de mare, în parte pentru că se confruntă cu taxe americane mai mici decât China. În plus, o parte din impactul tarifelor va fi compensat de creșterea cheltuielilor publice ale Germaniei.

Se estimează că economiile celor 27 de țări care utilizează moneda euro vor crește cu 0,8% în acest an și cu 1,2% anul viitor, în scădere cu doar 0,2% în ambii ani față de previziunile din ianuarie ale FMI.

Previziunile de creștere ale Japoniei au fost reduse la 0,6% în acest an și anul viitor, cu 0,5% și, respectiv, 0,2% mai puțin decât în ianuarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE