Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primarul din Amzacea a găsit a cui e vina pentru inundațiile din comună: „Trebuia să plouă mai puțin”

Haine ude, mobilă și electrocasnice distruse și zeci de oameni în suferință. Asta au lăsat în urmă inundațiile devastatoare care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în sudul litoralului. În localitatea Amzacea, cea mai afectată de șuvoaie, sătenii fac acum inventarul pagubelor și dau vina pe autoritățile locale, despre care spun că nu au făcut investiții care să-i pună la adăpost în calea viiturii. Primarul localității recunoaște că ar fi putut face mai mult, însă dă vina pe ploaie. Între timp, în gospodăriile afectate, pompierii de la ISU au împărțit alimente, dulciuri, jucării și rechizite pentru copii.

Ce a mai rămas în Amzacea, după potop. Sătenii dau vina pe autorități, primarul, pe ploaie

La patru zile de la inundații, oamenii din comuna Amzacea, puternic afectată de ploi, încă evaluază pagubele.

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: Cam așa arată în acest moment una dintre ulițele din localitatea Amzacea. Peste tot sunt așezate haine, scaune, canapele, saltele, mobilă, tot ce  aveau oamenii în casă a fost scos în stradă și a fost pus la uscat în speranța că se va mai putea salva ceva.

Tanti Ileana este pensionară și are în întreținere o fată bolnavă. Se gândește cu groază la faptul că nu va mai putea salva nimic din casa aproape distrusă. Apa a lăsat în urmă prăpăd.

Am pus așa ca să pot să dorm cu copilul aici...

Aceeași situație se regăsește în alte 60 de gospodării. Electrocasnicele, mobila, covoarele și hainele au fost distruse, iar pagubele sunt greu de estimat.

Reporter: Ce faceți acum?

Localnic: Reparăm. Dacă reușim.

Reporter: Credeți că mai funcționează?

Localnic: Încercăm.

Localnicii dau vina pe autoritățile locale, despre care spun că nu au făcut nimic care să-i apere de viituri.

Reporter: Cum s-a ajuns în situația asta?

Ana Bălan, localnică: Păi canalul nu a fost desfundat, s-a înfundat la pod acolo, noi am ieșit prin fund pe acolo și ne-am dus la primărie, nimeni, la poliție, nimeni.

Reporter: Trebuie să investească Primăria?

Păi, dar canalul nu trebuia să fie curățat? De atâția ani? Ai fost în funcție de primar patru ani, ce ai făcut? Mai ales când s-a primit RO-ALERT-ul, nu știai că ai canal?

Primarul recunoaște că putea face mai mult pentru oamenii din sat, însă acum ridică din umeri și dă vina pe ploaie și pe lipsa de fonduri.

Reporter: De cât timp sunteți primar aici? Ce investiții ați făcut?

Romică Stan, primarul comunei Amzacea: Un mandat... Deci, axată pe efectele care s-au produs, doar am întreținut cât am putut sistemul de scurgere. Atât, altă investiție nu am făcut aici. V-am spus, avem și vina noastră.

Reporter: Deci, recunoașteți că ați fi putut face mai mult.

Romică Stan, primarul comunei Amzacea: Da, dacă aș fi avut cu ce, da.

Reporter: Ce trebuia făcut ca să nu se ajungă în această situație?

Romică Stan, primarul comunei Amzacea: Să plouă mai puțin.

Administrația Națională Apele Române precizează într-un comunicat de presă că toată responsabilitatea colectării apelor pluviale aparține autorităților locale.

„Responsabilitatea colectării apelor pluviale și ale dirijării acestora spre mare aparține în exclusivitate autorităților publice locale și județene, după caz operatorilor de apă”.

În același timp, cantitățile istorice de precipitații ce se întâlnesc o dată la 200 de ani a făcut dificilă intervenția, pagubele generate de astfel de evenimente (cu cod roșu) neputând fi evitate, ci pe cât posibil limitate.

Dincolo de promisiuni și vinovății asumate, rămân oameni în suferință pentru care următoarea ploaie ar putea însemna, din nou, pierderea agoniselii de o viață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE