A fost cod roșu de ploi torențiale în mai multe orașe din județul Constanța. Oamenii din zeci de localități au primit mesaje RO-Alert, de furtuni, vijelii și grindină. În urma averselor, în unele regiuni s-au acumulat peste 40 de litri de apă pe metru pătrat.
Furtună violentă în Constanța
Furtuna a făcut prăpăd, mai ales în zonele din sudul litoralului, fiind necesară intervenția pompierilor. Peste 300 de pompieri intervin și la această oră în mai multe localități, pe raza întregului județ.
Până la ora 06:00 în această dimineață, dispeceratul ISU Dobrogea Constanța a înregistrat peste 600 de apeluri la numărul unic de urgență 112, care semnalau problemele cauzate de ploile abundente. Cetățenii au fost avertizați nu iasă din case.
- Mai jos, câteva fotografii de la inundațiile din Mangalia (foto credit: imagini amator)
Alte imagini din județul Constanța:
Cum au intervenit autoritățile
”Din discuțiile avute cu grupele operative ale autorităților locale, dar și din cele peste 600 de apeluri care s-au primit aici, în dispeceratul ISU, rezultă că peste 15 localități sunt afectate în momentul de față, situațiile cele mai grave înregistrându-se în sudul litoralului. Mangalia, unde s-au înregistrat 225l/m², 23 august 145l, Tuzla 118l. În comparație, în municipiul Constanța a înregistrat precipitații de 53l/m². În aceste localități există zone inundate.
Peste 300 de pompieri au fost în teren încă de la miezul nopții, când codul portocaliu s-a transformat într-un cod roșu de now casting. Primul cod roșu, întrucât dimineața a mai fost declarat încă un cod roșu și se așteaptă în momentul de față terminarea precipitațiilor, astfel încât apa să se retragă și ulterior să se intervină punctual, acolo unde mai este nevoie, cu motopompă, pentru extragerea ei din casele oamenilor”, spune Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.
”La această oră, cel mai dificil de intervenit a fost la Amzacea, dar colegii mei au reușit să folosească barca pneumatică și să extragă o persoană care rămăsese blocată, așa cum a spus și domnul prefect, și sunt în continuare la fața locului, încă de noaptea trecută. Suntem în teren cu peste 300 de pompieri și cu 21 de mijloace de primă intervenție. Acționăm pe raza întregului județ Constanța, cu precădere în localitățile Chirnogeni, Tuzla, Eforie, Agigea, Costinești, Mangalia, 23 august, peste tot unde situația o impune. Până la ora 8:00 dispeceratul ISU „Dobrogea” al județului Constanța a înregistrat aproximativ 600 de apeluri efectuate pe numărul unic de urgență 112, care semnalau diverse situații de urgență. Din fericire, în urma fenomenelor meteo extreme care s-au produs noaptea trecută, nu au fost înregistrate victime. Situația este în continuare în dinamică. Echipajele sunt în teren și rămân la datorie până la înlăturarea tuturor efectelor negative”, a declarat Anamaria Stoica, purtător de cuvânt ISU Constanța.