Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pagubele viiturii din județul Constanța. În Amzacea, peste 100 de oameni nu mai au locuințe iar localitatea a rămas și fără apă potabilă

Peste o sută de oameni, printre care și 21 de copii, sunt afectați de inundațiile care au lovit, la sfârșitul săptămânii trecute, localitatea constănțeană Amzacea. Comitetul Județean pentru situații de urgență îi va ajuta pe sinistrați cu locuințe modulare, paturi și saltele. Mai grav este că toată zona a rămas și fără apă potabilă.

Construcțiile modulare vor putea adăposti 24 de oameni. Pentru restul, primăria nu are decât soluții provizorii: paturi și saltele, iar cine poate - doarme la rude, la vecini sau în sediul instituției. 

Ionuț, sinistrat: „Am încercat să urc sus. Am urcat pătuțul fetiței, am urcat în fine…, am încercat să scoatem ceva, într-un final, s-a luminat afară, au venit și pompierii, am scos fetița în albia de acolo… Tot, parchet, aragaz, frigidere, toate mi-a distrus.”

Problema este că întreaga localitate a rămas fără apă potabilă după viiturile din weekend. Și aici, autoritățile tot o soluție provizorie au găsit: în zonă a fost adusă o cisternă cu 20 de tone de apă, iar sinistrații trebuie să împartă între ei și 20 de baxuri de sticle îmbuteliate. 

Furtuna a provocat pagube însemnate și în Vama Veche

O bucată de câțiva zeci metri de plajă a fost ruptă de ape, iar vântul puternic a luat pe sus umbrele și șezlonguri. Angajații plajelor încearcă acum să salveze ce se mai poate. 

George Năstase: „O să le punem la uscat, după aia o să urmeze să le ștergem, să le recuperăm. ”

Reporter:Cam ce pagube au fost?” 

George Năstase: „Păi cu saltelele, vreo trei rânduri de plajă care s-a făcut gaură înăuntru.”

Reporter: „Bănuiesc că au fost distruse și șezlongurile…”

George Năstase:Da, foarte multe au fost duse în partea cealaltă a plajei.” 

Ștefan Vasilache e vamaiot cu ștate vechi. De câțiva ani, vine în luna mai cu rulota lui pe plaja din Vama Veche și stă până târziu în septembrie. Furtuna de la sfârșitul săptămânii trecute era însă cât pe ce să-i fie fatală. Puhoiul de apă l-a luat pe sus, cu tot cu mașina în care dormea.

Ștefan Vasilache: „Am avut și neșansa că am fost exact pe porțiunea de acolo, am fost pe direcție și a bătut chiar în mine și am aflat târziu că nu s-a mai putut face nimic. Am ieșit din mașină dar m-a luat, m-a luat viitura asta și m-a trântit, erau numai lemne dar m-am prins și bine. M-am agățat de sezlonguri, de astea ca altfel… Sunt mulțumit că n-am ajuns în mare că am scăpat, că nu m-a luat șuvoiu. O să mă coste ceva reparațiile, adică două 3.000 euro, asta e.”  

 Judeţul Constanţa a fost sub avertizare cod roșu de ploi torențiale, timp de două ore sâmbătă dimineaţă. În Mangalia, cantitatea de precipitaţii a ajuns la un nivel record, de peste 200 l/mp. Pagube au fost însă în mai multe stațiuni de pe litoral, dar și în alte localități: case și curți inundate și mașini luate de puhoaie.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE