Furtuna de pe litoral a lăsat în urmă un bilanț fără precedent în ultimii ani. Au fost inundate pensiuni și hoteluri în mai multe stațiuni, acolo unde apa a înghițit străzi întregi și a distrus mașinile parcate. Și locuințele, și gospodăriile au fost afectate. Autoritățile au fost solicitate de sute de ori și au ajutat zeci de oameni. 17 mesaje RO-ALERT au atenționat locuitorii din județele Constanța și Tulcea asupra fenomenelor meteo extreme.
Zeci de oameni ajutați de autorități, după furtuna de pe litoral
Într-o singură noapte, autoritățile au fost nevoite să-și împartă forțele între 800 de solicitări, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.
Furtuna a făcut ravagii în județele Constanța și Tulcea. Echipele de intervenție au mers în 25 de localități pentru evacuarea apei din 85 de clădiri, majoritatea locuințe, dar și blocuri sau sediile unor societăți comerciale.
Au fost salvați 67 de oameni. Mulți dintre ei se aflau în stațiuni de la malul mării.
La Costinești, apa a trecut de roțile mașinilor și a pătruns în multe clădiri.
Bărbat: Apa e în camere. Aproape a ajuns la mânerul ușii.
Și în stațiunea Venus mai multe mașini au rămas blocate pe o stradă inundată.
Localnic: Până aici era apa aici în parcare! Au fost toate mașinile acoperite peste scaune cu apă. Pline! Pline! Pline. E teroare!
La Vama Veche, turiștii dintr-o pensiune s-au trezit înconjurați de apă.
Turist: Foarte mare noroc că am stat la etajul 1, am auzit cam pe la 3-4 dimineața când dădeau RO-ALERT și ne-am trezit.
Turistă: Terase din fața noastră avea o piscină și am observat că nu mai există piscina. Am fost șocată.
Alții s-au salvat singuri în ultimul moment. Furtuna i-a trezit din somn, iar apa le-a distrus autorulotele.
Turist: Am ieșit din mașină, m-a luat viitura, m-a pocnit... Mai, mai să mă termine! M-am agățat de niște resturi din-astea care pluteau.
Furtuna i-a ținut ocupați și pe salvamari. Un pasionat de sporturi acvatice a încercat să profite de valurile mari și a avut nevoie de ajutor să ajungă înapoi la mal.
Arafat a suplimentat echipajele de intervenție pentru localitățile afectate de inundații
Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat la Euronews România că a suplimentat echipajele de intervenție pentru localitățile afectate de inundații.
Raed Arafat, șeful DSU: Au fost date patru coduri roșii de nowcasting în județele Constanța și Tulcea. Peste 12 coduri portocalii deja și astăzi s-a dat un cod portocaliu, deci situația la acest moment este stabilă, în sensul în care încă se lucrează pe intervenție, încă se lucrează pe cel puțin patru localități în Constanța: vorbim despre Constanța, Mangalia, Tuzla și Venus. Noi am trimis echipaje din alte județe, inclusiv șase motopompe suplimentare pentru sprijinul pompierilor în Constanța și, bineînțeles, IGSU este dispus și pregătit să mobilizeze sprijin suplimentar dacă va fi nevoie. Mesajul nostru către populație este să se asigure că RO-ALERT este activat pe telefoanele lor, să asculte avertismentele și recomandările autorităților.