Prețul laptelui a crescut în România chiar și de patru ori, pe drumul de la fermieri la rafturile magazinelor. Consumatorul final plătește chiar și 9-10 lei pentru un litru de lapte, în condițiile în care fermierii vând litrul către procesatori cu doi lei sau mai puțin. Scumpirile în lanț sunt justificate spun afaceriștii, dar fermierii trag un semnal de alarmă și susțin că nu se mai pot descurca în condițiile în care nu ar fi făcut nicio majorare a prețului la lapte, iar facturile au explodat.
Prețul, în raport cu producția și cheltuielile crescute
Un litru de lapte pleacă de la fermieri cu un preț de aproximativ doi lei. Dintr-o fermă pleacă zilnic spre procesare peste 1.000 de litri de lapte. De peste 20 de ani, Ioan Cristolovean are grijă de o fermă cu aproape 200 de vaci. Fermierul spune că prețul actual al laptelui nu este corect în raport cu producția și cheltuielile crescute.
„Tot ce înseamnă furajare la vaca de lapte toate au crescut de două, trei ori. Nu mai vorbim de energie, de motorină, de alte cheltuieli de alte cheltuieli. E clar că prețul laptelui trebuie să crească. V-ați gândit să renunțați la afacere? Nu pot momentan pentru că am credite bancare, leasing-uri și dacă vând vacile îmi ia și casa și tot. Trebuie să mă chinui așa cum este,” a declarat Ioan Cristolovean, fermier.
Odată ajuns la procesatori, prețul laptelui începe să crească, iar administratorii fabricilor spun că valoarea este justificată.
„Au fost perioade în care costurile noastre nu mai erau acoperite, până în momentul în care am luat măsuri drastice. Costă ambalajul undeva la 0,7-0,8 lei pe litru, costă ambalajul, ai costuri de energie, costuri de producție undeva la 1 leu, 1,6 lei, pleacă de la noi cu 4,5 lei spre 5 lei și ajunge pe raft undeva de la 7 lei în sus, mai pune statul TVA de 9%, adaosul magazinului de 20-30% și așa mai departe,” a declarat Marius Badea, procesator de lapte.
Soluția propusă de ministrul Agriculturii
După ce a fost procesat și îmbuteliat, laptele ajunge în marile lanțuri de magazine. Aici, prețul variază între patru și zece lei pentru un litru. Cei care doresc să cumpere lapte direct de la fermieri o pot face prin dozatoarele puse la dispoziție de aceștia. Aici prețul laptelui poate fi chiar jumătate.
„Un litru și jumătate de lapte la mine la dozatoare pleacă la 8 lei, aici incluzând chiria aparatului, curent, deplasare, ambalaj, sticla, care mă costă cu etichetă cu tot undeva la un leu cincizeci. Faceți calculul și vedeți cât e litrul de lapte. La consumator ajunge undeva la cinci lei litrul de lapte,” a declarat Ioan Cristolovean, fermier.
După o discuție cu procesatorii, ministrul Agriculturii Petre Daea spune că are în vedere un proiect de act normativ pentru susținerea segmentului de procesare, pentru ca fermierii să primească un preț mai bun pe litrul de lapte.