Cafea mai scumpă ca în Italia, lapte mai costisitor decât în Franța și cartofi mai ieftini ca la vecinii maghiari. Cu ajutorul celei mai mari baze de date internaționale, am comparat prețurile alimentelor din România cu cele din alte țări din Europa.
Elveția este cea mai scumpă țară din Europa
Elveția este pe primul loc, fiind cea mai scumpă țară din Europa, urmată de Islanda și Norvegia. România se clasează pe locul 32, iar vecinii maghiari, două poziții mai jos, pe locul 34.
Pe platforma Numbeo, bază de date care centralizează informații din întreaga lume, putem vedea care sunt prețurile alimentelor în fiecare țară. De exemplu, într-un clasament făcut după prețul mediu al unui kilogram de carne de pui, România, cu 22,85 lei pentru un kg, este pe locul locul 66, dintr-un total de 105 țări. Cel mai mare cost este în Elveția. Acolo, un kg de carne de pui costă echivalentul a 122 lei.
Topul prețurilor pentru cafea
Haideți să vedem și un top al prețurilor pentru cafea. De exemplu, prețul mediu pentru un cappucino în România este de 9,18 lei, iar în Italia, pentru aceeași bautură veți plăti echivalentul a aproximativ 7,16. Cel mai scump cappuccino îl veți găsi în Danemarca: 23 lei.
Dacă facem o comparație a prețurilor între România și țara vecină, Ungaria, observăm că în țara noastră viața este mai scumpă. Laptele, orezul, carnea de pui, la toate aceste alimente găsim prețuri mai mici în Ungaria. Singura exceptie sunt cartofii. Pentru un kg de cartofi, din datele agregate de platforma Numbeo, reiese că vecinii noștri plătesc un preț dublu – 4 lei.
Dacă ne uităm la carnea de pui, francezii plătesc aproape dublu pentru un kilogram
Interesantă este și comparația cu Franța. Dacă ne uităm la carnea de pui, francezii plătesc aproape dublu pentru un kilogram, 51 de lei , față de prețul mediu de la noi, de aproape 23 de lei. Laptele ne costă pe noi mai mult decât pe francezi. Un litru de lapte în România este cu aproximativ 60 de bani mai scump decât in Franța.
Platforma Numbeo, de pe care am extras aceste date, colectează informații de la instituții publice, din mediul privat, de la operatori proprii, dar și de la cetățeni, din articolele sau postările lor publice. Numbeo este cea mai mare bază de date la nivel internațional, care adună informații despre costul vieții.