Când vine vorba de reciclare, în România există politici și măsuri diferite de la un județ la altul. Rezultatul? Țara noastră are cea mai mică rată de reciclare din Uniunea Europeană. Doar 11%. Practic, suntem pe cont propriu, și ține de fiecare dintre noi să aducă schimbarea. Aflăm într-un nou episod al campaniei Reciclăm să ne salvăm povestea Simonei Savu care a reușit să-și convingă vecinii să nu mai arunce deșeurile la ghenă.
Povestea Simonei Savu și cum a reușit să aducă o schimbare în comunitatea ei
Simona Savu are 65 de ani și locuiește în acest bloc din București din 1987. Aproape toată viața ei a lucrat ca inginer geolog, așa că pasiunea pentru un mediu curat e ceea ce a determinat-o să facă o schimbare. Până acum trei ani, toate deșeurile mergeau amestecate la ghenă. Acum, lucrurile stau altfel.
Simona Savu, locatară: „Aici țin fracțiunea umedă, gunoiul menajer, așa zisul gunoi menajer. Și pe măsură ce folosim și se pot recicla, aici am cele care se pot recicla. Cu volumul micșorat. Eventual o cutie din carton. Și așa mai departe. Seara, le iau și le duc atât cel menajer, cât și acesta”.
Și-a convins vecinii să renunțe la ghenă. Acum, fiecare balcon de la etaj are tomberoane diferite pentru plastic, metal, hârtie și sticlă. La ghenă merge doar gunoiul menajer, și acela separat de restul. Dar nu a fost muncă ușoară să îi convingă pe toți.
Ruxandra Spreitzer, locatar: „Nu a fost acceptat așa cu toată dragostea din prima, dar ulterior văzând că nu e așa o greutate mare să pui selectiv niște lucruri, e mult mai civilizat și mai ordonat și curățenia se poate întreține altfel”.
Popescu Dumitru, locatar: „O săptămână ne-a luat până ne-am întâlnit cu fiecare, am discutat, am abordat problema. Unul mai reticent, unul mai… știți cum e la bloc”.
În fiecare zi, deșeurile sunt strânse și sunt ridicate separat o dată pe săptămână de firma de salubritate. Deși nu a fost ușor la început, efectele s-au văzut în timp.
Simona Savu, locatară: „În primul rând e mult mai curat. Primul lucru pe care îl vezi e că nu le mai vezi peste tot aruncate, este mult mai curat. Și mă îngrijorează, colectându-le eu acasă asta de hârtie, de plastic, cantitatea enormă pe care noi, doi pensionari și care se strânge în 24 de ore. E prea mult. Mult prea mult”.
În România, sunt reciclate doar 11% dintre deșeuri. Suntem ultima țară din Uniunea Europeană la acest capitol. Simona Savu a reușit să facă o mică schimbare în comunitatea ei, un lucru pe care puțini români au reușit să-l facă. Spune că totul ține de educație și de obișnuință.
Simona Savu, locatară: „E un lucru atât de mic și de semnificativ. Deci un pic de grijă. Dar cred că trebuie să fii și tu făcut să fii puțin mai ordonat și să-ți pese. Asta e. Să-ți pese până la urmă”.