Dacă ați încălcat regulile de circulație și ați fost amendat de poliție, veți plăti mai mult pentru polița auto obligatorie. Este una dintre prevederile Legii RCA care a trecut de Senat și va merge la vot în Camera Deputaților.
Documentul prevede amenzi mai mari și pentru transportatorii prinși fără RCA valabil. Vestea bună este că toți șoferii vor putea plăti polițele obligatorii în rate.
Cu cât veți comite mai multe abateri în trafic, sancționate contravențional de polițiștii de la rutieră, cu atât există riscul ca polița RCA să crească.
Atunci când întocmiți o poliță RCA este recomandat și obligatoriu să menționați toate persoanele care conduc respectivul autovehicul pentru că, în caz contrar, în cazul în care este prinsă la volan o altă persoană decât cea declarată, există riscul majorării valorii poliței RCA.
- Noi schimbări pe piața RCA. Reparațiile mașinilor care prezintă deficiențe majore ar urma să se facă doar în service-uri autorizate
- Tot mai mulți șoferi aleg decontarea directă pentru RCA. În 2023, sute de mii de șoferi au plătit, în medie, cu 184 de lei mai mult
- Prețul RCA pentru transportatori nu va depăși 9.000 de lei. Decizia ASF, pe fondul protestelor
Pentru șoferii care nu au abateri în trafic, există posibilitatea ca în termen de patru-șase luni de zile aceste polițe RCA să se ieftinească.
De asemenea, se prevede posibilitatea achitării în rate a acestor polițe indiferent de vârsta beneficiarului acestei polițe. În schimb, reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au venit cu o altă măsură prin care încearcă să elimine economia la negru pe care o practică unele service-uri sau garage de cartier.
Amenzi mai mari pentru cei prinși fără poliță RCA
Pentru reparațiile în regie proprie până în 400 de euro mai este posibilă decontarea directă. Pentru alte tipuri reparații mai grave, e recomandat să vă adresați service-urile autorizate.
Pentru cei care sunt prinși în trafic fără o poliță RCA valabilă, sunt aplicate amenzi în valoare de 2.000 de lei pentru persoanele fizice. Sancțiunea poate fi plătită la 50% din valoare în termen de 15 zile dacă persoana își face o poliță RCA.
În schimb, pentru transportatori, cresc aceste sancțiuni la 7.000 de lei și 15.000 de lei în funcție de masa autovehiculului.
Toate modificările la RCA au fost votate în plenul Senatului și mai este nevoie de adoptarea proiectului legislativ în Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Dezbaterea și votul final ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, pentru ca apoi să ajungă la promulgare pe masa președintelui Klaus Iohannis.