Parchetul European a confiscat bunuri în valoare de 2 milioane și jumătate de euro din România.
Mai precis, procurorii au confiscat 18 proprietăți din București și au înghețat 14 conturi bancare și nu numai.
Acestea aparțin reprezentantului legal al unei firme din Parma, investigate într-un dosar care vizează importuri frauduloase de combustibil în Italia.
Anchetatorii au confiscat aproape 20 de milioane de euro și din Italia
Anchetatorii conduși de Laura Codruța Kovesi au mai confiscat aproape 20 de milioane de euro și în Italia.
Sumele nu acoperă, însă, prejudiciul de 92 de milioane de euro produs bugetului Uniunii Europene de membrii grupării investigate.
Suma reprezintă impozitele pe care firmele controlate de suspecți nu le-au plătit din 2016, printr-o schemă de fraudă intracomunitară.
Potrivit achetatorilor, cei trei lideri ai grupării sunt cetățeni italieni și acţionează din Dubai, Miami şi Napoli.
Totodată, procurorii Parchetului European cercetează cum au fost cheltuiți 10% din banii ajunși în România prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). Este vorba de sumele de anul trecut, care au fost deja utilizate în cadrul mecanismului de redresare.
În total, sunt 215 investigații în derulare, care vizează cheltuieli totale de 1,87 miliarde de euro, fonduri europene din PNRR și restul tipurilor de fonduri europene. Din această suma, 120 de milioane de euro sunt din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Parchetului European (EPPO) desfășoară investigații în mai multe țări, dar, dintre toate, în România este verificată cea mai mare sumă.
A treia cerere de finanțare transmisă de România în decembrie 2023 este de 2,7 miliarde de euro, dar suma riscă să fie blocată, pentru că Guvernul încă nu a îndeplinit mai multe cerințe ale Comisiei Europene. Pentru livrarea banilor, Bruxellesul cere rezolvarea până la finalul lunii martie.