Noul an școlar începe așa cum s-a încheiat precedentul: sub spectrul nemulțumirilor salariale. 2.500 de directori de școli din întreaga țară cer majorări de salarii printr-o petiție trimisă Guvernului. În Dolj, unii directori de școli și licee au început să demisioneze pentru că, după majorările aplicate de Guvern în vară, ar fi ajuns să ia, de fapt, mai puțini bani decât profesorii.
Directorul Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Craiova este unul dintre cei 2.500 de semnatari ai petiției înaintate Guvernului. Acesta spune că, dacă ar renunța la funcție și ar reveni la catedră, ar avea un salariu mai mare.
Gheorghe Barbu, director Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova: ”Da, am semnat acea petiție. Normal că sunt nemulțumit pentru că sincer să fiu, dacă aș trece la catedră, aș avea salariu un pic mai mare. Un coleg de-al meu cu gradație de merit, cred că cu gradul I peste 25 de ani vechime, așa cum am și eu, și are cu 300/400 de lei mai mult decât am eu acum.
La mine diferența este mai mică pentru că este și școala mai mare și atunci și încadrarea directorului este pe limita superioară a grilei și atunci diferența este mai mică, dar la colegii mei directori de la o școală generală cu număr mic de copii diferențele sunt substanțiale.”
Responsabilitatea postului invers proporțională cu salariul
Pentru directorii de licee, dar și pentru cei de școli gimnaziale, confruntați cu aceeași situație, este anormal ca managerul unei unități de învățământ să aibă salariul sub cel al profesorilor. Ei invocă un grad mai mare de responsabilitate care atârnă pe umerii lor.
Gheorghe Barbu, director Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova: ”Nu este, cred eu, corect ca având răspundere patrimonială și financiară pe lângă răspunderea privind partea educațională ca salarizarea unui director să fie sub valoarea unei salarizări a unui cadru didactic cu aceeași vechime, de exemplu.”
Nemulțumiți, unii directori de școli au renunțat la funcție. S-a întâmplat, de pildă, la școala Teasc, din județul Dolj.
”Era un director bun. Chiar super. De obicei, directorii au și ore. Intra la clasă? Da, bineînțeles, întotdeauna intra la ore, nu s-a pus problema”, a spus un părinte.
”Cu noi a făcut un opțional pentru că fiind clasa a VIII-a a a zis să ne ajute cu ceva”, a menționat o elevă.
Mai mulți directori de școli au demisionat înainte de începerea anului școlar
Directorii a patru unități de învățământ din mediul rural din Dolj au demisionat luna aceasta. Inspectorii școlari spun că în spatele demisiilor sunt și motive personale, dar și cele legate de salarizare.
Daniel Ion, inspector școlar general, ISJ Dolj: ”Bineînțeles că fiecare dintre noi ne dorim o salarizare cât mai bună și sunt reacții și reacții. Sunt colegi de-ai noștri care sunt nemulțumiți din cauza salarizării, sunt și situații în care diferențele de salarizare provin din numărul orelor suplimentare pe care le au colegii de-ai acestora care nu ocupă funcții de conducere, condiții date de vechime, de gradația de merit, de alte situații și de aceea se întâlnesc și cazuri în care profesori care nu au funcții de conducere au salarii mai mari decât directorii din unitatea de învățământ.”
Liderii de sindicat anunță că au transmis Guvernului că există discrepanțe mari între salariile directorilor de școli și profesori. Spun că au înaintat chiar și propuneri pentru a regla situația. Acum, așteaptă ca Executivul să vină cu o soluție.
Nicușor Cotescu, președinte Sindicat Spiru Haret Dolj: ”Atunci când este vorba să ne uităm la salariile nete, observăm că personalul cu funcții de execuție au salarii similare sau considerabil mai mari decât colegii noștri cu funcție de conducere, o diferență care a început să fie vizibilă prin aplicarea integrală a grilei din 2022 pe actuala lege a salarizării și mai mult s-a creat o diferență și mai mare prin această majorare de 25% în urma grevei din luna mai -iunie a acestui an.
Aceste lucruri le-am semnalat în câteva rânduri Guvernului. A rămas ca în această perioadă de vară să găsească o soluție. Am transmis și noi mai multe soluții pentru a rezolva această discrepanță flagrantă între veniturile personalului cu funcție de execuție și personalul cu funcții de conducere.”
Liderii federațiilor sindicale avertizează că, dacă situația nu va fi rezolvată, și alți directori de școli ar putea demisiona din cauza salariilor. Cei care au făcut-o deja vor fi înlocuiți de la 1 septembrie, odată cu începerea noului an școlar.