Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Permise false, vândute pe internet cu 1.500 de euro. Un comerciant susține că produce 400-500 de documente pe an

Piața neagră a permiselor false de conducere înflorește pe internet. Zeci de persoane postează anunțuri de vânzare a actelor contrafăcute, cer între 400 și 1.500 de euro și susțin că sunt mână în mână cu poliția. Reprezentanții Direcției de Permise spun că nu știu să existe angajați care să colaboreze cu astfel de comercianți și atrag atenția că cei prinși cu permisul fals riscă până la trei ani de închisoare. Uneori, permisele false nu ajung niciodată la cei care au trimis banii. Un caz care a făcut vâlvă este cel al fotbalistului Florinel Coman, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a fost prins că a condus cu un permis cumpărat de pe internet. Jurnaliștii Euronews au făcut un experiment și au încercat să cumpere un astfel de document fals.

Discuție reporter - vânzător de permise false: 

Reporter:Am vorbit mai devreme despre permis.”

Vânzător de permise false: „Da, sigur!”

Reporter: „Mai ziceți-mi o dată cât costă și în câte zile ar fi trimis.”

Vânzător de permise false: „Deci prețul este de 1.500 euro și durata între 15 și 20 de zile.” 

Cum poți obține un permis de conducere fals pe internet 

Fără examen scris și fără vreo dovadă că știi să conduci poți ajunge șofer în doar câteva zile. Aceasta este promisiunea celor care vând permise false pe internet. Jurnaliștii Euronews au căutat pe o rețea socială anunțuri, iar astfel, au descoperit că sunt numeroși vânzători care spun că produc permise de conducere românești, originale. Prețul variază, la fel și durata de execuție a acestor documente. 

Reporter:Ce faceți în legătură cu aceste rețele?”

Bogdan Ghebaur, ofițer de presă, Poliția Română: „Sunt demarate cercetări din oficiu pentru tragerea la răspundere a acestora.”

După ce am abordat vânzătorii de permise false, ne-au comunicat documentele pe care trebuie să le trimitem pentru realizarea documentului. În majoritatea cazurilor se cer date personale, precum nume, adresă, e-mail, număr de telefon, fotografia care va fi atașată actului obținut ilegal, o fotografie a cărții de identitate și una cu semnătura. 

Discuție reporter - vânzător de permise false: 

Reporter: „Și cum îl trimiteți (n.red. permisul de conducere)?”

Vânzător de permise false: „Curierat, deci nu Poșta Română, că nu am eu încredere în ei.” 

Toți comercianții de permise false, cu care am discutat, susțin că trimit actele prin curierat. Iar plata pentru serviciul oferit de ei se face într-un cont bancar: jumătate din sumă este achitată după ce sunt trimise documentele cerute, iar restul când este livrat permisul. 

Pentru a ne câștiga încrederea și a ne demonstra că sunt permise originale, comercianții trimit clipuri cu documentele și conversații cu mărturii de la cumpărători.

Cel cu care am discutat telefonic ne-a propus să ne întâlnim la Brașov, însă, susține că este mai rapid să facem transferul bancar. 

Cum poate fi recunoscută înșelăoria online

Unii dintre vânzători stâlcesc limba română și pare că se folosesc de traducerea de pe internet. Experții în securitate cibernetică susțin că ar putea fi vorba despre înșelătorii online, în cazul acestor așa-ziși vânzători.

Alexandru „Jay” Bălan, expert în securitate cibernetică: Un alt indiciu evident este masacrarea limbii române, ca să spunem așa. Ce se întâmplă este că aceste atacuri, dacă vrem să le spunem așa, sunt automatizate, fiind automatizate atât procesul de creare de conturi de Facebook, cât și procesul de abordare a victimelor complet automatizat: localizarea mesajelor pentru România, Anglia, și așa mai departe.” 

Bogdan Ghebaur, ofițer de presă, Poliția Română: „Grupuri de persoane pretind că vând astfel de permise, însă, acest lucru nu este dus până la capăt. Ei doar reușesc să înșele persoanele vătămate, să le transmită anumite sume de bani, după care nu mai răspund solicitărilor persoanei. Vorbim în funcție de fiecare situație. Putem vorbi de cercetări efectuate pentru înșelăciune.”

Iar pentru cei care își fac griji că vor fi prinși în trafic, de polițiști, cu un permis cumpărat de pe internet, unii vânzători susțin că: 

Discuție reporter - vânzător de permise false: 

Vânzător de permise false: Sunt originale, sunt înregistrate la DRPCIV. Avem oameni la DRPCIV. Nu suntem în parteneriat, mâncăm fiecare câte ceva.”

Alții susțin că au parteneriat cu Poliția Română, iar permisul este înregistrat de baza de date și verificat înainte de livrare. 

Vânzător de permise false: „Noi facem actele, cererile, le dăm drumul mai departe, când ne ajunge nouă (n.red. permisul de conducere) trimitem noi la persoană (n.red. cumpărător).” 

Reporter: „Aveți o fabrică de producție sau cum se procedează?”

Vânzător de permise false:Nu, nu, nu. Se fabrică direct la DRPCIV, de la persoanele pe care le avem.” 

Reprezentanții Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări susțin că nu există date care să le indice faptul că angajați ai instituției ar colabora cu astfel de vânzători. Mai mult, ei spun că aspectele relatate de noi sunt de o gravitate deosebită și că pot avea implicații serioase asupra integrității procesului de obținere a permiselor de conducere. Astfel, ne încurajează să facem o sesizare la poliție. 

Discuție reporter - vânzător de permise false: 

Reporter: „Ziceți că faceți asta de mult timp și că ați avut mulți clienți.”

Vânzător de permise false: „De 8 ani. Undeva la 500 de oameni, să zic așa.” 

Vânzător de permise false: „Pe an.”

Ce sancțiuni riscă persoanele care dețin permise de conducere false 

Poliția Română nu deține o statistică despre numărul persoanelor descoperite în timp ce conduceau cu permis fals. Cei prinși la volan cu un astfel de document se aleg cu dosar penal pentru conducere fără permis și uz de fals. Mai mult, aceștia riscă închisoare de până la trei ani. 

Polițiștii de Frontieră depistează, pe bandă rulantă, șoferi care încearcă să intre sau să iasă din țară cu permise false de conducere. Recent, un român s-a prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei Petea cu un permis eliberat de autoritățile din Ucraina, însă, era fals. Un alt bărbat voia să treacă granița prin Satu Mare și le-a arătat polițiștilor un permis de conducere care ar fi fost eliberat de autoritățile din Anglia, însă, era și acesta fals. 

Bogdan Ghebaur, ofițer de presă, Poliția Română: „În cursul acestui an, polițiștii Capitalei au desfășurat o amplă acțiune, în care au efectuat percheziții domiciliare și au reușit să depisteze și să tragă la răspundere persoanele care au desfășurat o astfel de activitate, de a înșela persoanele și de a pretinde de la ele sume de bani, pentru eliberarea unor permise de conducere.”

30 de persoane ar fi fost înșelate și ar fi plătit sume între 600 și 1.200 de euro pentru un permis fals, pe care nu l-ar mai fi primit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE