Reguli mai dure pentru șoferii din Europa. Un cetățean european care a rămas fără permis auto într-o țară a Uniunii Europene nu va mai putea conduce în niciun alt stat membru, după ce Parlamentul European a adoptat directiva pentru siguranță rutieră.
Șoferii care rămân fără permisul de conducere în UE nu mai pot conduce în niciun stat
Printre încălcările prevăzute de această directivă europeană se numără conducerea sub influența alcoolului, a drogurilor, dar și mersul cu viteză excesivă. De asemenea, dacă un șofer încalcă o regulă de circulație și produce un accident mortal sau care este soldat cu rănirea gravă a unei/unor persoane, îi va fi retras dreptul de a conduce și nu va mai putea să se urce la volan în nicio altă țară europeană.
În 2023, au fost reținute de Poliția Română 225.000 de permise de conducere, dintre care 25.000 au fost luate de la șoferi care erau băuți sau drogați.
Europarlamentarul Corina Crețu spune că datorită acestei directive europene va exista un sistem de cooperare între statele care au eliberat permisele de conducere și țara unde există infracțiunea, iar scopul modificării este de a reduce numărul de morți pe șoselele din UE.
În 2022, România a fost pe primul loc în topul deceselor ca urmare a accidentelor rutiere, 86 de morți raportați la un milion de locuitori.