Șoferii care încalcă regulile de circulație nu vor mai aștepta pentru ca polițiștii să scrie procesele verbale de mână. Ele vor fi completate pe tablete. Ulterior, vor fi tipărite cu ajutorul unei imprimante mobile. Dispozitivele sunt conectate la bazele de date ale Poliției, astfel că ofițerii de la Rutieră au acces la istoricul conducătorului auto.
Bogdan Oproiu, ofițer al Direcției Rutiere, Poliția Română: „În dotarea structurilor de Poliție Rutieră au intrat și 4.000 de tablete, însoțite de 1.400 de imprimante, prin intermediul cărora și alături de aplicația pe care am creat-o, putem întocmi și tipări procesul verbal de contravenție. Astfel, timpul alocat acestei activități de către polițistul rutier a fost redus.”
Procesul verbal va fi tipărit pe loc
După ce este tipărit cu ajutorul imprimantei mobile, procesul verbal poate fi semnat de către conducătorul auto. Acesta primește un exemplar, iar un altul rămâne la polițiști. Noua procedură a devenit subiect de glume.
„Cred că o să fie mai ușor pentru ei, că scrisul de mână, e mai greu”, spune un șofer.
Polițiștii spun că tabletele îi vor ajuta să evite greșelile care mai apareau atunci când scriau procesul verbal de mână. Pe noile dispozitive trebuie să parcurgă, obligatoriu, mai multe secțiuni. Până acum, unii șoferi se plângeau că scrisul de pe procesul verbal nu este lizibil sau ca datele notate în document sunt incorecte. Acestea erau motive pentru a contesta actul în instanță.
Paul Gavriș, ofițer al Direcției Rutiere, Poliția Română: „Tableta este legată la baza de date, vedem istoricul, iar după ce aplic sancțiunea, sancțiunea se încarcă automat în baza de date. Astfel, dacă imediat după, alt coleg îl oprește pe conducătorul auto în trafic, deja va vedea sancțiunea pe care i-am aplicat-o. Bineînțeles, inclusiv dacă este vorba de o sancțiune cu reținere a permisului de conducere și dacă se acordă dovadă fără drept de circulație, astfel încât el n-ar mai avea dreptul să circule automat, este văzut de orice alt coleg.”
Prima amendă pe noilie tablete a fost dată în Cluj
Primul șofer, care a primit o amendă scrisă pe tabletă, este din Cluj. El are de plătit 330 de lei, pentru că nu a purtat centura de siguranță. Pentru a crește gradul de siguranță rutieră, autoritățile supraveghează traficul și din aer.
Magda Costache, jurnalist Euronews: „Patru elicoptere, din dotarea Inspectoratului General de Aviație, sprijină Poliția Română. De la începutul anului, au fost 171 de misiuni pentru supravegherea traficului. Aeronavele au montate camere moderne, iar șoferii pot fi văzuți din aeronavă când încalcă regulile de circulație.”
Până la finalul lunii septembrie, toți polițiștii de la Rutieră vor scrie amenzile de pe tablete.