Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pericolul din zahăr. Cum recunoaștem zahărul ascuns din alimente și de ce trebuie să îl evităm

Supranumit „moartea albă”, consumul excesiv de zahăr poate provoca daune majore sănătății, fiind legat direct de obezitate, diabet și alte boli cronice.

Zahărul, deși dulce și plăcut, un prieten din copilărie, este un „inamic ascuns” în multe dintre alimentele noastre de zi cu zi.

Deși ne gândim la zahăr doar atunci când vine vorba de bomboane, sucuri sau prăjituri, adevărul este că acesta se găsește ascuns în numeroase alimente procesate, pe care nici nu le considerăm „dulci”.

“Pentru o viaţă sănătoasă, evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi.” Pare un enunț simplu de urmat, dar nu este tocmai așa. Dacă e să discutăm doar despre cel de-al doilea element, tot ce am avea de făcut e să citim eticheta şi să cumpărăm acele produse care nu conţin zahăr.

OMS: Aportul maxim de zahăr pe zi, de 25 de grame

În produsele din comerț, zahărul poate apărea sub o mulțime de denumiri – de la sirop de glucoză la dextroză sau sirop de porumb. Specialiștii spun că toate au același efect negativ asupra organismului.

Multe dintre acestea sunt utilizate pentru a prelungi durata de viață a produselor sau pentru a îmbunătăți gustul, dar, fără să ne dăm seama, contribuie la un consum zilnic mult mai mare decât cel recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

OMS sugerează un aport maxim de 25g de zahăr pe zi (aproximativ 6 lingurițe), însă, fără o atenție deosebită la etichetele produselor, este ușor să depășim această cantitate de două sau chiar de trei ori. Zahărul, în formele sale concentrate din sucuri sau alimente ultraprocesate, nu doar că ne aduce calorii goale, dar poate afecta și sistemul imunitar și să declanșeze diverse probleme de sănătate.

Studiile au arătat că în multe țări europene că deși consumul de zahăr a scăzut în rândul copiilor și adolescenților, acesta rămâne totuși peste limitele recomandate. Copiii și adolescenții continuă să fie expuși la cantități mari de zahăr, mai ales prin alimente care nu par periculoase – cum ar fi iaurturile, sosurile sau pâinea.

Educația alimentară, atât pentru copii, cât și pentru părinți, este esențială. E important să învățăm să citim etichetele și să căutăm alternative sănătoase, cum ar fi fructele, care conțin fructoză naturală și sunt bogate în fibre, încetinind absorbția zahărului în organism și protejând ficatul.

Zahărul poate părea inofensiv, dar este omniprezent și ascuns în multe alimente din comerț. De aceea, este important să fim atenți și să reducem aportul, nu doar pentru a preveni obezitatea, ci și pentru a ne proteja sănătatea pe termen lung.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE