Înlocuitorii de zahăr, precum stevia, aspartamul și sucraloza, nu ajută oamenii să slăbească pe termen lung și, în schimb, pot prezenta riscuri pentru sănătate, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății.
O analiză sistematică a dovezilor disponibile "sugerează că utilizarea NSS [îndulcitori fără zahăr] nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în ceea ce privește reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii", a precizat OMS într-un comunicat.
Nu au valoare nutritivă
"Rezultatele analizei sugerează, de asemenea, că pot exista potențiale efecte nedorite în urma utilizării pe termen lung a NSS, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți", a adăugat aceasta.
Francesco Branca, directorul OMS pentru nutriție și siguranță alimentară, a declarat că înlocuirea zaharurilor cu îndulcitori artificiali "nu ajută la controlul greutății pe termen lung" și, în schimb, "oamenii trebuie să ia în considerare alte modalități de a reduce aportul de zaharuri libere, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, cum ar fi fructele, sau alimente și băuturi neîndulcite".
Îndulcitorii artificiali "nu sunt factori alimentari esențiali și nu au nicio valoare nutritivă", a subliniat Branca pentru Euronews Next.
Anul trecut, un studiu de amploare realizat în Franța a semnalat o posibilă legătură între îndulcitorii artificiali și un risc crescut de cancer. Iar organizațiile naționale de sănătate, cum ar fi cea din Canada, au avertizat de mult timp că înlocuitorii de zahăr cu zero calorii sau cu puține calorii nu sunt nici necesari, nici utili.
Aspartam, stevia, sucraloză, toate vizate
"Nu este necesar să se consume înlocuitori de zahăr pentru a reduce aportul de zaharuri libere", spun orientările, adăugând că, deoarece "nu există beneficii bine stabilite pentru sănătate asociate cu consumul de îndulcitori, ar trebui promovate în schimb alimentele și băuturile nutritive care nu sunt îndulcite".
OMS descurajează consumul de "îndulcitori sintetici și naturali sau modificați, nenutritivi, care nu sunt clasificați ca zaharuri, care se găsesc în alimentele și băuturile fabricate sau care sunt vânduți ca atare pentru a fi adăugați în alimente și băuturi de către consumatori".
Aceasta include acesulfam K, aspartam, advantame, ciclamate, neotame, zaharină, zaharoză, stevia și derivații de stevia.
Recomandările nu se aplică produselor de îngrijire personală și de igienă care conțin NSS, cum ar fi pasta de dinți, cremele pentru piele și medicamentele, și nici zaharurilor cu conținut scăzut de calorii și alcoolilor din zahăr (polioli). Aceste zaharuri sau derivați ai zahărului conțin calorii - prin urmare, nu sunt considerați înlocuitori ai zahărului - și sunt prezenți în mod obișnuit în diverse produse alimentare, cum ar fi guma de mestecat fără zahăr și bomboanele fără zahăr.
Noile orientări stârnesc critici
Noile orientări ale OMS se aplică tuturor persoanelor, cu excepția celor cu diabet preexistent. Cu toate acestea, OMS a subliniat că a fost evaluată "în mod condiționat" din cauza diversității participanților la studiile care au stat la baza concluziilor sale, precum și a obiceiurilor foarte complexe de consum de îndulcitori fără zahăr.
Unii experți în nutriție au intervenit rapid pentru a sublinia aceste aspecte, afirmând că noile orientări se bazează în mare parte pe studii observaționale care nu stabilesc o legătură directă între îndulcitori și controlul greutății.
În primul rând, este important să înțelegem că sfaturile OMS "se adresează guvernelor și factorilor de decizie politică, nu indivizilor", a declarat Tom Sanders, profesor emerit de nutriție și dietetică la King's College din Londra.
Revizuirea OMS "nu arată cu adevărat niciun efect negativ clar și, într-un fel, omite unul destul de important, și anume cariile dentare la copii", a adăugat Sanders, menționând că există "dovezi clare" că înlocuirea îndulcitorilor cu zahăr ajută la îngrijirea dentară.
Sanders a criticat ghidul pentru că nu ia în considerare "situația din lumea reală", în special în domeniul dieteticii.
"Uneori, ceea ce încerci să faci este să îi faci pe oameni să își controleze greutatea, ceea ce înseamnă să le reduci aportul de calorii, iar dacă oamenii beau o băutură cu mult zahăr poate fi de ajutor să treacă la o băutură cu conținut redus de calorii sau la o băutură cu zero calorii", a explicat el.