Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pensionari dezavantajați după munca în condiții grele. Punctajele pentru Grupa I și a II-a sunt mai mici în noua lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor îi dezavantajează pe unii pensionari care au lucrat în condiții speciale și deosebite, vechile grupe I și II, cum sunt de exemplu minerii, cei din industria nucleară sau asistentele medicale de la ATI. Aceștia s-au trezit cu pensiile micșorate chiar și cu mii de lei, din cauza formulei de calcul introduse de Legea 360/2023. Practic, au primit punctaje mai mici pentru fiecare lună muncită în aceste condiții, în timp ce vechea lege îi avantaja. 

Atât vechea, cât și noua lege a pensiilor prevăd beneficii pentru cei care au lucrat în condiții speciale, respectiv deosebite. Însă, sunt câteva mici detalii ale legii 360/2023, recent intrată în vigoare, care au dus la pensii mai mici pentru unii oameni. Aceste scăderi ar putea fi cel mai lesne explicate prin schimbarea formulei de majorare a punctajelor de pensie. Vedeți aici calculele. Practic, în loc de înmulțire cu 50% a punctajului anual, cum era prevăzut în vechea lege, acum se adaugă 0,50 puncte în plus pentru fiecare lună lucrată în condiții speciale. 

Pavel Sile, directorul Casei Județene de Pensii Ilfov: „Persoanele care au lucrat în grupa de munca, în momentul inițial, cand au ieșit la pensie, au beneficiat de anumite facilități, în sensul ca s-a acordat, ceea ce se întâmplă și acum, punctaj suplimentar pe grupele de munca, s-a acordat o reducere a varstei standard de pensionare și au și avut un stagiu de cotizare în afara celui din anexa cinci redus.”  

Legea 360/2023 a păstrat reducerea cu șase luni pentru fiecare an lucrat pentru condiții speciale, respectiv patru luni pentru condiții deosebite, însă este o sabie cu două tăișuri. Asta deoarece anii reduși sunt considerați, conform noii legi, necontributivi, deci primesc un punctaj mai mic. În plus, cei care s-au pensionat mai devreme nu primesc nici punctele de stabilitate, deoarece se acordă doar celor care au realizat un stagiu de cotizare contributiv de peste 25 de ani.  

Pavel Sile, directorul Casei Județene de Pensii Ilfov: „Trebuie sa ținem cont de faptul ca o persoana care a lucrat în condiții normale a lucrat 30, 35, 40, 48 de ani, fiecare după cum a avut posibilitatea. Cei care au lucrat în grupa de munca, la momentul respectiv, ca si acum, au primit stagiu suplimentar pe acea activitate și punctaj suplimentar în funcție de grupa de muncă.” 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE