Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul crește plafonul de pensie pentru medicamente compensate la 90% începând din septembrie

Guvernul a aprobat luni o Ordonanță de urgență care prevede creșterea plafonului de pensie până la care se acordă medicamente compensate cu 90% din prețul de referință. Începând din septembrie, acest plafon va crește de la 1.830 lei la 2.020 lei.

Această modificare a fost necesară deoarece, odată cu implementarea reformei sistemului de pensii conform Legii nr. 360/2023, mulți pensionari au înregistrat majorări ale pensiilor, depășind astfel vechiul prag de eligibilitate pentru medicamente compensate cu 90%, a explicat Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) într-un comunicat.

Conform CNAS, programul de compensare de 90% pentru medicamentele incluse pe Sublista B2 va fi acum accesibil pentru peste 2,3 milioane de pensionari cu pensii mai mici de 2.020 lei.

La fel ca înainte, doar veniturile din pensii și indemnizațiile sociale pentru pensionari sunt luate în considerare la determinarea eligibilității pentru acest program, fără a se ține cont de alte surse de venit.

Pentru a asigura o implementare rapidă a noilor reglementări, CNAS a instruit casele de asigurări de sănătate din județe, din București și CAS a OPSNAJ să informeze toți furnizorii de servicii medicale parteneri despre noul plafon prin actualizarea informațiilor pe site-urile proprii și prin trimiterea de notificări prin email.

"CNAS a răspuns cu promptitudine îngrijorării pensionarilor ale căror pensii majorate ar fi fost afectate de costul suplimentar al medicamentelor, întrucât se depăşea plafonul care le dădea dreptul la compensarea de 90%. Vom continua să depunem toate eforturile pentru ca medicamentele şi serviciile medicale de care depind sănătatea şi viaţa asiguraţilor să fie cât mai accesibile pentru aceştia", a declarat Valeria Herdea, preşedintele CNAS, conform comunicatului de presă

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE