Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recalcularea pensiilor, finalizată: 82% din totalul pensionarilor din România au pensii majorate din luna septembrie

Ministerul Muncii a anunțat că a finalizat recalcularea pensiilor din sistemul public, prin Casa Naţională de Pensii Publice.

Media de creștere a pensiilor a fost de 26%

3,8 milioane de români beneficiază de o majorare a pensiei începând cu această lună ceea ce reprezintă peste 82% din totalul pensionarilor și o medie de creștere de 26%.

Ministerul Muncii: Peste 3,8 milioane de pensionari vor avea o majorare a pensiei din septembrie 2024, media de creștere fiind de 26,65%. Această creștere se adaugă indexării de 13,8% aplicată la 1 ianuarie 2024 tuturor pensiilor, rezultând într-o creștere cumulată de peste 40% pentru cei mai mulți dintre pensionari în acest an.

Nicio pensie nu scade

Ministerul reamintește că nicio pensie nu scade. Chiar dacă în decizia de recalculare primită recent apare o sumă mai mică decât pensia din luna august 2024, se menține cuantumul cel mai favorabil, adică pensia în plată.

Potrivit ministrului Muncii, scapă de impozit doar cei cu pensii sub 2.000 de lei, iar numărul lor a scăzut de la 2,25 de milioane la 1,47 de milioane.

Peste un milion de români au ajuns la pensii între 2.001 lei și 3.000 de lei, după recalculare

Peste 1,23 milioane de persoane au ajuns la pensii între 2.001 lei și 3.000 de lei, prin recalculare. Lor li se reține în prezent 10% din suma care depășește pragul de 2.000 de lei. Impozitul este valabil și pentru peste 1,88 milioane de pensionari au pensii de peste 3.000 de lei, în urma recalculării.

Ce componentă a avut cea mai mare influență asupra recalculării

Recalcularea pensiilor s-a realizat pe baza a trei componente esențiale: punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele asimilate.

Punctele de contributivitate, determinate de valoarea contribuțiilor plătite pe parcursul carierei, au avut cea mai mare influență asupra cuantumului final al pensiei.

Pentru cei care beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari, dacă decizia de recalculare indică o valoare mai mică de 1.281 de lei, aceștia vor continua să primească suma de 1.281 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE