Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recalculare pensii 2024: Care sunt pașii pentru pensionarii cu venituri suplimentare

Recalcularea pensiilor a intrat în a doua etapă. Sunt vizați un milion de vârstnici, care în perioada în care au muncit au obținut și venituri suplimentare ce ar trebui să le crească pensiile. Un drept care vine la pachet cu costuri suplimentare, în cazul în care pensionarii ajung la Arhivele Naționale.

Situația 1: Venituri suplimentare obținute după aprilie 2001

  • Dovada se face prin declarația fiscală 112.

Ce trebuie să facă un pensionar pentru această recalculare. Cei care au obținut asemenea venituri suplimentare, adică sporuri, prime sau bonusuri, după aprilie 2001 nu trebuie să aducă niciun document la casele de pensii, potrivit autorităților.

Dacă au plătit contribuții de asigurări sociale pentru veniturile nepermanente, iar acest lucru este demonstrat de declarația fiscală 112, pensionarii vor primi bani în plus la pensie.

Situația 2: Venituri suplimentare obținute înainte de aprilie 2001

  • Adeverința se obține de la fostul angajator, dacă acesta mai există;
  • Adeverința se obține de la Arhivele Naționale, dacă angajatorul nu mai există.

Lucrurile se complică pentru cei care au încasat aceste venituri înainte de 2001. În acest caz, ei trebuie să se adreseze foștilor angajatori pentru adeverințele de vechime care să ateste că au obținut aceste sume. Dacă aceștia mai există, e simplu. Însă, dacă angajatorii nu mai există, pensionarii vor trebui să meargă la Arhivele Naționale pentru documentele necesare, care sunt contracost.

Cât costă o adeverință de vechime la Arhivele Naționale

Iar tarifele sunt greu se suportat pentru un pensionar de rând. De exemplu, dacă persoana a lucrat 25 de ani, va plăti în total 2.801 lei pentru o adeverință, asta fără TVA.

Adică, un tarif administrativ fix de 101 lei plus un tarif de cercetare de 81 de lei pentru fiecare an muncit, deci încă 2.025 de lei.

Și, bineînțeles, se mai adaugă tariful de eliberare a certificatului de venituri de 27 de lei pe an, așadar încă 675 de lei.

Cum afli vechimea în muncă

Salariații români pot verifica acum online ce vechime au acumulat în anii de muncă, dar şi dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile pentru pensie.

Pentru a afla online vechimea în muncă, oricine îşi poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice. Trebuie completat un formular care poate fi descărcat online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate, la orice casă locală de pensii, asta dacă nu aveți semnătură electronică ca să puteți trimite documentele pe mail.

După ce Casa de pensii aprobă cererea, puteți apăsa pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care veți introduce e-mail-ul și parola.

Odată intrat în cont, veți avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii. Acolo, selectați secțiunea „Datele mele din sistemul public de pensii”.

În acea secțiune, puteți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE