Există câteva arome culinare care ne stârnesc emoții puternice și ne întorc în anii copilăriei: mirosul de pâine prăjită pe plită, vinetele puse la copt sau mirosul unei roșii din grădina bunicii. Nu este de mirare atunci de ce ne place atât de mult, vara, salata de roșii. Sunt zemoase, sănătoase, delicioase. Dar vin la pachet cu un gest mai puțin elegant.
La ce te gândești când vezi o roșie? Unii, la salată. Gospodinele, la bulion. Alții, la un cocktail Bloody Mary. Sau, de ce nu, la copilărie.
Salata de roșii cu brânză, preferata românilor
Într-o carte celebră, adică „În căutarea timpului pierdut”, autorul francez a descris o prăjitură numită madlenă pe care un personaj a savurat-o împreună cu o ceașcă cu ceai. Brusc, acesta s-a simțit transportat în timp, mai exact în anii copilăriei.
Ni se întâmplă tuturor astfel de momente. De exemplu, dacă mirosim o roșie de la țară, crescută în grădina bunicii. Și poate că acesta este unul dintre motivele pentru care mulți dintre noi adorăm salata de roșii. Și nu doar din acest motiv.
Exercițiu de sinceritate: dumneavoastră cum mâncați salata de roșii cu brânză, vara? Delicat? Sau… mai puțin delicat? Pentru că, se știe, să înmoi pâinea în sosul de la salată ar trebui inclus într-un top al plăcerilor vinovate, culinar vorbind.
Românilor le place să înmoaie pâinea în salată
„Este absolut minunat. Am crescut cu asta și nu cred c-o să mă opresc vreodată din a înmuia pâinea în sosul de la salata de roșii și brânză, mai ales acum că este vară, e ceva ce aș mânca în fiecare zi, adică aș putea mânca în fiecare zi”, spune o tânără stewardesă.
Tania Fântână, nutriționist: „Nouă, românilor, ne place să înmuiem pâinea în sosul acela de la salată.”
Da, și-n tocănițe, și-n sosuri, e o instituție a pâinicii în sos, la noi. Și nu e neapărat rău. Ci ține pur și simplu de cum am fost crescuți.
„Am fost crescută în mare parte de bunici și bunicii mei stând la curte, automat mâncam ce avea în curte. Iar salata cu roșii și pâinea, evident, chiar era ceva ce era des mâncat la masa noastră”, își amintește stewardesa.
Cum facem o salată sănătoasă
Dincolo de gestul pofticios, atunci când înmoi pâinea în sosul de la salată, contează și cum să transformi această poftă într-o masă sănătoasă. Ce brânză folosim, ce fel de ulei, dar mai ales câtă pâine mâncăm.
Tania Fântână, nutriționist: „Contează cât am mâncat în ziua respectivă, deci până la momentul roșii cu brânză, ce cantitate vom pune în salată, și câtă brânză în special, și câtă pâine, și cât ulei, că aici e de fapt treaba. Noi ne-am supărat așa pe roșii, dar de fapt caloriile multe vin din uleiul pe care îl punem, cum turnăm noi așa cu sticla, bun, ulei extravirgin, dar totuși, toate uleiurile au același număr de calorii pe suta de grame. De exemplu, o lingură de ulei are undeva la 100 de calorii. Roșiile sunt undeva la o tremie din aceste calorii la un același gramaj. Mare atenție deci la ulei, la cât de grasă este brânza respectivă, (…) Cu cât e mai grasă, cu atât trebuie să mai ajustăm puțin gramajul, și mai ales la chiflă, pâine, de orice fel ar fi ea, ce însoțește această combinație.”
În loc de concluzie, poftă bună și mâncați responsabil!