Ce s-a întâmplat, de fapt, luni seară când primarul general și primarul Sectorului 4 au venit cu propria poliție locală să rezolve situația în cazul planșeului Unirii?
Conflictul dintre edili a readus în discuție rolul Poliției Locale. Polițiștii locali au atribuții clare, stabilite prin lege.
Poate v-ați întrebat de ce au ajuns două poliții locale la scandalul de la planșeul Unirii. Potrivit legii, și primarul general are dreptul să aibă poliție locală, pe lângă cele care aparțin de primariile de Sector.
Polițiștii locali au atribuții în zona de ordine publică
Poliția Locală funcționează în baza unei legi proprii, actualizată în 2010. Polițiștii locali au atribuții în zona de ordine publică, paza bunurilor, inclusiv pot da amenzi șoferilor care încalcă codul rutier - la fel ca poliția națională.
Și totuși, pe cine apără Poliția Locală? Potrivit legii, polițiștii locali activează „în interesul comunității locale”.
Dacă se simt depășiți de situație, polițiștii locali chiar pot suna la 112 pentru că există un aliniat care chiar îi obligă să solicite ajutor în cazul unor situații care le „excedează atribuțiile”.
Polițiștii locali pot face uz de armă
Important - Polițiștii locali pot face uz de armă. Și sunt multe situații în care legea le dă dreptul să folosească pistolul din dotare.
Șefii poliției locale se află în directa subordine a primarului. Primăria, de altfel, îi și plătește. Edilul, prin lege, îi poate evalua, sancționa. Cu alte cuvinte, polițiștii locali sunt la mâna priamarului de sector sau de oraș.
Atribuțiile primarului în raport cu Poliția Locală
Așadar, chiar din lege, reiese că primarii au o influență destul de mare asupra polițiștilor locali. În cazul concret de la planșeul Unirii, pare că fiecare dintre polițiile locale a ținut cu șeful lui. Legitim.
Poliția Sectorului 4 a fost chemată să păzească obiectivul, șantierul început de primarul Daniel Băluță, să ofere protecție funcționarilor publici, iar cealaltă parte – Poliția locala a Municipiului Bucuresti – chemată în sprijin, tot legal, de către Nicușor Dan, să sprijine demolarea gardurilor montate de Băluță.
Poliția Locală nu are pârghii pentru a verifica legalitatea unei construcții
Dacă le este prezentată o autorizație, misiunea lor e aproape încheiată și, în cazuri inedite, pot chema în sprijin alte autorități. Ceea ce s-a și întâmplat, politia Sectorului 4 a chemat Poliția Națională, dar care NU a intervenit spunând că situația nu e clară.
Trebuie luată în calcul și ipoteza unei bătăli politice. Primarul Sectorului 4 este membru PSD, iar poliția națională care așteaptă lămuriri în instanță este coordonată de Ministerul de Interne, condus de liberalul Cătălin Predoiu.