Continuă conflictul între primării cu privire la lucrările la Planșeul Unirii. Edilul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat că a început lucrările de refacere, în vreme ce primarul general, Nicușor Dan, a mers cu Poliția pentru a demola gardurile de protecție despre care spune că sunt amplasate ilegal pe șantier de edilul sectorului 4.
Luni seara, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, împreună cu reprezentanți ai Poliției Locale București, ALPAB și Administrației Străzilor, au mers în Piața Unirii pentru a coordona acțiunea de îndepărtare a gardurilor montate în cadrul lucrărilor de refacere a planșeului.
Practic, ceea ce contestă Nicușor Dan este o dispoziție a primarului sector 4: „Nu poate să dea primarul de sector o autorizaţie pe un element de infrastructură care aparţine Primăriei Capitalei”.
Discuția dintre Nicușor Dan și managerul de proiect al sectorului 4
Prefectul Bucureștiului a fost la fața locului și a spus că va contesta acea demolare emisă de către primarul Nicușor Dan. În baza acelei dispoziții, primarul general spera că poate să oprească lucrările.
Spre seară, Nicușor Dan a avut o discuție cu managerul de proiect al primăriei sectorului 4.
Manager proiect sector 4: „Bună seara. Eu sunt manager de proiect.”
Nicușor Dan: „Uitați o dispoziție de desființare.”
Manager proiect sector 4: „Dispoziție de desființare din partea primarului general?"
Nicușor Dan: „Da. Conform acesteia, noi vă somăm să desființați...”
Manager proiect sector 4: „Din legea 50?”
Nicușor Dan: „Da. Dacă nu o să o desființați dumneavoastră, o să o desființăm noi.”
Manager proiect sector 4: „Știți că este un abuz să dați o dispoziție de primar general pe o zonă care nu este zonă protejată? Colegii mei jurnaliști aici de față pot înțelege foarte bine că dumneavoastră, înființatorul Uniunii Salvați Bucureștiul, dați o dispoziție de primar general de dezafectare pe legea 50? Este un abuz.”
Nicușor Dan: „Eu vă solicit dumneavoastră...”
Manager proiect sector 4: „Nu aveți competențe pe legea 50, domnule primar general.”
Nicușor Dan: „Nu desființați?”
Manager proiect sector 4: „Nu are cum.”
Unul dintre managerii de proiect este unul dintre cei doi răniți
Conform unor surse din anchetă, cele două persoane rănite au 38, respectiv 46 de ani și au fost transportați la spitalul Universitar, respectiv la spitalul Floreasca. Ambii lucrează la Primăria Sectorului 4. Unul dintre ei este la directia de mobilitate, iar celălalt, la directia de dezvoltare și era și unul dintre managerii de proiect ai lucrării.
La scurt timp după aceste evenimente, primarul Daniel Băluță a postat o reacție pe rețelele de socializare.
„Sunt șocat de efectele generate de demersul legal de a pune în siguranță centrul Capitalei, care au condus, astă seară, la rănirea celor doi colegi de la Primăria Sectorului 4, loviți în timpul intervenției brutale, cu excavatoarele Primăriei Generale. Suntem alături de colegii răniți și de familiile lor. Pentru a pune în siguranță integritatea și viața angajaților Primăriei Sector 4, dar și a echipelor care lucrează la consolidarea planșeului peste râul Dâmbovița de la Piața Unirii, am decis retragerea de îndată a tuturor. Consider că violența nu are ce căuta într-o administrație de capitală europeană", a postat Daniel Băluță.
Dosar penal pentru distrugere şi lovire sau alte violenţe în urma incidentului din zona Unirii
Spiritele sunt destul de încinse acolo, în urmă cu puțin timp am văzut polițiști locali făcând zid uman în fața buldozerelor. Doi dintre ei chiar ar fi fost răniți.
Nicuşor Dan a anunţat că a emis o dispoziţie de primar general, în baza căreia Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti împreună cu angajaţii ALPAB şi ai Administraţiei Străzilor să desfiinţeze construcţiile ilegale amplasate pe terenul administrat de PMB.
"Am avut obligaţia legală să înaintez această dispoziţie constructorului, să îl întreb dacă nu cumva vrea el singur să îşi demoleze.
Înţeleg că nu vrea. În măsura în care Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti este îm piedicată de cineva să facă această operaţiune de demolare, am solicitat sprijinul Poliţiei Naţionale", a afirmat el, într-o declaraţie acordată presei.
Poliţia Capitalei a anunţat, luni seară, că a fost întocmit un dosar penal pentru distrugere şi lovire sau alte violenţe, după ce conducătorul unui utilaj care încerca să îndepărteze gardurile montate în zona Unirii ar fi lovit două persoane.
"Cu privire la informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la vătămarea unor persoane în zona Unirii din municipiul Bucureşti, Poliţia Capitalei este abilitată să comunice următoarele: având în vedere sesizarea, poliţiştii Serviciului de Poliţie pentru Centrul Vechi au condus conducătorul vehiculului la sediu şi au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi lovire sau alte violenţe, în cadrul căruia se vor efectua cercetări, sub coordonarea unităţii de parchet. La faţa locului au intervenit şi echipaje de prim-ajutor, care au acordat celor două victime îngrijiri medicale de specialitate", se precizează într-un comunicat al DGPMB
Daniel Băluță spune că are autorizație de construire pentru Planșeul Unirii
Autorizaţia de construire pentru lucrările la Planşeul Unirii a fost emisă de Primăria Sectorului 3 în condiţii legale, iar presiunile exercitate la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) pentru a schimba proprietarul zonei sunt inutile, a declarat luni primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă.
"Extrasul de carte funciară a arătat că toată suprafaţa de care vorbim se găseşte în proprietatea Ministerului Mediului, prin Apele Române. Autorizaţia de construire emisă a intrat în circuitul civil. Chiar dacă la ora aceasta se fac eforturi deosebite pentru a schimba proprietarul, aceste eforturi sunt în van, pentru că această autorizaţie a fost emisă în condiţii legale, iar orice tentativă de modificare, presiunile care sunt exercitate asupra funcţionarilor de la OCPI, respectiv ANCPI, sunt inutile", a spus Daniel Băluţă, într-o declaraţie de presă.
Nicușor Dan: Poliția națională să certifice că noi suntem administratorii acestui teren
Primarul general Nicușor Dan a afirmat că autorizația de construcție eliberată de Primăria Sectorului 3 a fost una emisă nelegal, iar acele gardurile care delimitează perimetrul în care Primăria Sectorului 4 vrea să înceapă lucrările vor fi demontate.
Poliția Capitalei a avut o tentativă în acest sens, însă a fost oprită de Poliția Locală a Sectorului 4.
„Așteptăm ca Poliția națională să certifice că noi suntem administratorii acestui teren și să ne întoarcem să scoatem gardurile. (...)
Ne vom duce în secunda asta la Poliția națională, vom prezenta argumentele noastre pentru care suntem administratorii acestui teren și ne vom întoarce cu Poliția națională și vom scoate gardurile”, a afirmat Nicușor Dan.
De asemenea, edilul Capitalei l-a acuzat pe Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, că ar fi recurs la această procedură pentru a obține bani în avans pentru această lucrare.
„E vorba să ia niște bani avans pentru aceste lucrări fără să aibă avizele. În discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții lor au spus că este un avans pe care-l vor lua la începerea lucrărilor”, a mai spus edilul Capitalei.
Știrea inițială:
De asemenea, primarul Sectorului 4 l-a acuzat pe Nicușor Dan că vrea să blocheze această lucrare, în baza unui document pe care-l consideră fals, prin care solicită mai multe avize.
„Am fost puși în fața unei situații incredibile, să fim blocați în a realiza cea mai complexă lucrare din centrul Capitalei, (...) un lucru împotriva intereselor bucureștenilor”, a precizat Daniel Băluță în cadrul unei conferințe de presă.
Cât despre planul lui Nicușor Dan de a demonta gardurile despre care susține că au fost amplasate ilegal de Primăria Sectorului 4, Daniel Băluță a răspuns că „în această situație, documentele sunt cele care vorbesc”.
„Extrasul de carte funciară este cel relevant, e un document emis de un organ al statului român. Acest document, din păcate, a fost ascuns de PMB atunci când a emis certificatul de urbanism.
Sunt convins că instituțiile statului vor acționa pentru a combate aceste abuzuri..
Îmi voi menține această poziție. În această situație, documentele sunt cele care vorbesc”, a spus Daniel Băluță.
Mai mult, edilul Sectorului 4 a afirmat că zona în care se va lucrări pentru consolidarea planșeului Unirii este în proprietatea „Ministerului Mediului, prin Apele Române, cu care Sectorul 4 are un protocol”.
„Întreaga zonă nu aparține Primăriei Municipiului București. Repet, nu aparține Municipiului București, aparține Ministerului Mediului, prin Apele Române. Avem acordul Apelor Române pentru a intra.
Cum este posibil ca o instituție de calibrul Primăriei Municipiului București să elibereze un document fals menit să inducă în eroare autoritatea contractantă, și anume Sectorul 4? Cum este posibil ca în baza acestui document să solicite mult mai multe avize și cum este posibil să facă un astfel de demers deblocare a unui demers de punere în siguranță a centrului Bucureștiului? Municipalitatea nu are competență în acea zonă”, a spus Băluță.
Lucrările la Planșeul Unirii nu afectează traficul deocamdată
„În momentul acesta, lucrările se desfășoară în spațiul verde, nu afectează sub nicio formă traficul cel puțin până la primăvară. Când vom începe celelalte tronsoane, vom informa cetățenii..
Pe 14 octombrie am început operațiunea de consolidare a planșeului. Relevant este că luptăm în fiecare clipă pentru a îndepărta pericolul de acolo”, a mai spus Băluță.
Cât costă lucrările pentru consolidarea Planșeului Unirii
„Suma este de aproximativ un miliard de lei. Banii vin de la Guvernul României. Am semnat contractul pe 27 august prin programul Anghel Saligny”, a afirmat Daniel Băluță.
Începând probabil de săptămâna viitoare, Primăria Sectorului 4 va începe o campanie de conștientizare a cetățenilor din București referitor la periciolul pe care-l reprezintă planșeul de la Unirea.