Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primăria Sectorului 4 anunță că nu mai repară Planșeul Unirii: „Se întoarce în administrarea primarului general”

Primarul Sectorului 4 al Bucureștiului anunță că renunță la lucrările de la Planșeul Unirii și că acesta urmează să se întoarcă în administrarea primarului general. Daniel Băluță l-a acuzat pe Nicușor Dan că a blocat lucrările.

Primăria Sectorului 4 nu mai repară Planșeul Unirii

Pe scurt, Primăria Sectorului 4 nu a putut începe lucrările de consolidare la Planșeul de la Unirii fără autorizația de construire emisă în regim de urgență de Primăria Generală, care nu a fost emisă pe motiv că Nicușor Dan susținea că nu a primit toată documentația necesară de la Primăria S4.

Așa se face că Băluţă a anunţat, joi, că a iniţiat procedura prin care Planşeul Unirii se întoarce în administrarea primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, având în vedere că edilul Bucureştiului „a blocat” lucrările necesare la acest obiectiv, declarat de experţi „pericol public”.

Primarul S4 a transmis un mesaj pe Facebook: „Astăzi, ar fi trebuit să vă anunț că începem lucrările de refacere a planșeului vechi de 100 de ani de la Unirii, de peste râul Dâmbovița. Lucrări necesare pentru a pune în siguranță centrul Capitalei, aflat într-o stare avansată de degradare, cu zone în pericol de prăbușire. Luând însă act de refuzul public și ferm al Primarului General de a recunoaște pericolul public pe care îl reprezintă astăzi Planșeul Unirii și de refuzul acestuia de a da undă verde pentru începerea de îndată a lucrărilor necesare și solicitate de instituțiile statului român, îngrijorate de degradarea continuă și avansată a planșeului, în ciuda faptului că proiectul tehnic este finalizat, iar finanțarea lucrărilor este asigurată de Guvernul României, în calitate de primar al Sectorului 4, fac, cu regret, următorul anunț: Am inițiat procedura de denunțare a Protocolului de asociere încheiat cu Primăria Municipiului București, prin Administrația Străzilor, pentru realizarea lucrărilor de refacere totală a Planșeului Unirii. În acest fel, planșeul de la Unirii se va întoarce în administrarea Primarului General, cel care a blocat lucrările necesare pentru a elimina cât mai rapid pericolul pentru zecile de mii de oameni care tranzitează în fiecare zi zona. (...)”.

Proiectul de hotărâre va fi supus spre aprobare în ședința Consiliului Local Sector 4 și va sta la baza rezilierii contractelor de finanțare și de execuție a lucrărilor de refacere a Planșeului Unirii, a mai adăugat Băluță, care garanta, săptămâna trecută, că „în următoarele 10 zile, vor începe lucrările la Planșeul Unirii”.

Nicuşor Dan a menţionat, miercuri, că avizele cerute de municipalitate pentru a elibera autorizaţia privind lucrările la Planşeul Unirii nu sunt „un moft”.

„Eu am spus că este oportun ca acel planşeu să fie înlocuit, numai că pentru ca planşeul să fie înlocuit legea spune că autorizaţia o dă primarul general şi legea îl obligă pe primarul general să dea o autorizaţie când are avize. Avizele nu sunt aşa, un moft, că vrem noi să bifăm ceva. (...) Dacă nu ai avizele corespunzătoare, poţi să ai mari probleme în practică, pentru că acolo lucrarea asta se învecinează cu metroul, trece peste caseta de colectare a apelor uzate şi trebuie ca fiecare dintre oamenii ăştia să spună care sunt condiţiile în care noi să dăm autorizaţie”, a explicat Nicuşor Dan, care anunţa la rândul lui, săptămâna trecută, că va elibera autorizaţia de construire în cazul Planşeului Unirii după ce Primăria Sectorului 4 va depune toate avizele solicitate.

„Suntem într-o stare de real pericol, atât planşeul de acoperire a râului Dâmboviţa, cât şi Pasajul Unirii au nevoie de consolidare urgentă pentru a pune în siguranţă vieţile sutelor de mii de oameni care tranzitează zilnic centrul Capitalei, cu maşina, cu autobuzul, tramvaiul sau metroul ori ca pietoni”, afirma edilul Băluţă.

În urmă cu câțiva ani, între Primăria Sectorului 4 și Primăria Generală a Bucureștiului a fost semnat un protocol de colaborare care punea în administrarea Primăriei S4 Planșeul de la Unirii și dădea dreptul primăriei de a începe aceste lucrări, ele fiind finanțate din bani de la Guvern. După încheierea protocolului, au urmat studiile și expertizele și inclusiv semnarea contractului între Primăria S4 și firma care urma să execute lucrările care, în prezent, sunt blocate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE