Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanță de urgență prin care suma de aproape 150 de milioane de euro pentru consolidarea planșeului Unirii va fi suportată de la bugetul de stat. Măsura a fost adoptată în condițiile în care Ministerul Dezvoltării a inclus acest proiect în Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Primăria Sectorului 4 a anunțat că a reușit să identifice sursele de finanțare pentru consolidarea Planșeului Unirii și a Pasajului Unirii, după ce a efectuat expertiza și a demarat procedurile de licitație necesare pentru refacerea acestora
”În cadrul ședinței de Guvern de astăzi, 26 aprilie a.c., la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Executivul a adoptat o ordonanță de urgență prin care costurile aferente proiectului de consolidare a Planșeului Unirii, estimate la peste 750 de milioane de lei (aproximativ 150 de milioane de euro), vor fi suportate de la bugetul de stat.
Finanțarea, extrem de importantă nu doar prin prisma valorii acesteia, cât mai ales, ca element esențial pentru eliminarea pericolului public pe care Planșeul Unirii l-ar putea reprezenta pentru populația Bucureștiului, vine ca urmare a includerii proiectului menționat în Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 4.
Primarul Daniel Băluță, despre consolidarea planșeului Unirii. ”Reușim să implementăm proiecte care vor oferi oamenilor acel sentiment de siguranță”
”Reușim, în acest fel, să dovedim că sintagme precum «siguranța oamenilor e prioritară» sau «politica trebuie făcută în interesul oamenilor» sunt într-adevăr linii importante din planul de guvernare al actualei clase politice. Vorbim, așadar, despre o realitate! Aceea că împreună, administrație centrală și administrație locală, reușim să implementăm proiecte care vor oferi oamenilor acel sentiment de siguranță atât de necesar!”, a precizat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, potrivit sursei citate.
Primăria Sectorului 4 a lansat procedura de licitație ce are ca scop desemnarea firmei sau firmelor care vor proiecta și reface din temelii planșeul Unirii, construcția de beton ce acoperă cea mai mare parte a Pieței Unirii, și, totodată, să consolideze Pasajul Unirii.
Potrivit anunțului din portalul de achiziții SEAP, firmele au posibilitatea de a depune ofertele până la data de 6 iunie 2023.
Durata estimată a contractului este de minimum 48 de luni de la semnarea acestuia de către părți și va viza ambele obiective de infrastructură de importanță strategică pentru București.
Planșeul Unirii are nevoie urgentă de consolidare
În luna noiembrie 2022, o echipă de specialiști din cadrul Universității Tehnice de Construcții București a efectuat două expertize tehnice pentru a determina starea actuală atât a Planșeului Unirii, cât și a Pasajului Unirii. Finalizate în luna ianuarie a acestui an, expertizele au încadrat cele două obiective de infrastructură mai sus menționate în starea tehnică IV - nesatisfăcător, ce necesită lucrări urgente de consolidare.
Planșeul Unirii, construcția din beton cu o lăţime de 32 de metri şi o lungime de 360 de metri, aflată între strada Căldărari și peretele tunelului rutier, care acoperă și dirijează prin subteran râul Dâmboviţa, a suferit modificări structurale semnificative în cei peste 80 de ani de existență. Mai exact, în momentul de față, stâlpii de susținere ai planșeului sunt crăpați și fisurați, armăturile sunt corodate, rupte pe alocuri, iar din placa structurii sunt căzute bucăți întregi de beton. Mai mult, din cauza apei care trece pe sub planșeu, s-a creat mucegai, iar infiltrațiile au fisurat grinzile.