Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O pizerrie din Iași a ajuns în top 50 pizzerii din Europa. Cum? Un tânăr a contactat 70 de specialiști din Italia pentru a învăța de la ei secretul, iar unul dintre ei a venit în România. După multă muncă, pasiune, dorința de a oferi mai mult decât mâncare a venit rezultatul.

Pizza preparată ca în Italia

Giovanni a făcut prima lui pizza la 14 ani. A început să muncească de la 11. Și-a dorit să fie cel mai bun. Așa se face că acum e cotat de 50 Top Pizza ca fiind numărul 61 în lume și 29 în Italia. A ajuns prima data în România, în Iași în urmă cu aproximativ un an și jumătate, după ce Alex, un tânăr cu vise mari, voia să învețe cum sa facă pizza ca în Italia.

Alex Gafițianu, manager pizzerie: „Mi-a fost destul de greu să găsesc un pizzaiolo pentru că mi-a luat câteva luni. Am contactat 70 de pizzeri. Mi-au răspuns cinci, m-am văzut cu trei. Cei cinci nu mi-au răspuns imediat.”

Giovanni Santarpia, pizzaiolo: „Am acceptat pentru că, pentru mine, era o provocare. Și această provocare...cum am realizat în Italia, am vrut să o realizez aici, în România.”

O colaborare care a adus rezultate la un an și jumătate de la deschiderea pizzeriei din Iași.

Alex Gafițianu, manager pizzerie: „A fost un șoc. Nu ne așteptam niciunul. Cu trei luni înainte de a primi informația ca am fost selectați in top 50 pizzerii din Europa, noi ne mândream că am reușit să colaborăm cu un pizzer din top 50. Nu aveam nicio speranță să fim noi în topul ăsta.”

România, pe locul doi în lume la comandat pizza

Nu doar că nu se pregătise în domeniu, însă Alex, în vârstă de 23 de ani, a studiat cu totul altceva. Psihologie la Licență și două mastere: Unul în știinta creierului la Unversity College London si unul în inteligență artificială la City Unversity of London.

Alex Gafițianu, manager pizzerie: În colaborarea cu Giovanni. Acolo stă secretul. Pentru că el ne-a învățat metodologii, secrete și chiar filosofii in pizza pe care le-a acumulat în 30 de ani.”

A respectat cu sfințenie tot ce Giovanni le-a spus. Așa că făina, dar și alte ingrediente sunt aduse din Italia.

Giovanni Santarpia, pizzaiolo: „Această grămadă de făină vă permite să întindeți pizza ușor spre înainte. Aduceți aerul din centru spre exterior și creați această faimoasă margine. O sa vă fac o pizza margherita pentru că este cel mai frumos lucru care există. Simți toate aromele de la aluat, roșii, mozzarella.”

Client: „Este foarte comod că se află chiar în campus și pizza este, într-adevăr, gustoasă și întotdeauna încercăm ceva nou.”

Giovanni Santarpia, pizzaiolo: „Indiferent de ce pui pe pizza, trebuie să știi cum să o faci, trebuie să știi să gătești. Chiar și ananas poți pune pe pizza. Trebuie, totuși, să știi cum să lucrezi cu el. Ca să îi dai echilibrul perfect de arome.”

Cei de la 50 Top Pizza trimit inspectori în fiecare țară din Europa. Potrivit unui studiu făcut de o companie de livrări, România este pe locul 2 în lume la comenzile de pizza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE