Noul an școlar vine cu o serie de schimbări importante atât pentru elevi, cât și pentru părinți și profesori, începând cu modificările calendarului de examene, regulament de funcționare nou, dar și restricții noi în școli. Schimbările vizează atât aspecte organizatorice cât și măsuri disciplinare menite să asigure un mediu educațional mai sigur și eficient.
Cât durează anul școlar 2024-2025
Potrivit structurii anului școlar 2024-2025, vor fi 36 de săptămâni de cursuri, structurate în cinci module. Noul an școlar începe pe 9 septembrie și se va încheia pe 20 iunie 2025. Pentru elevii claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar va avea o durată de 34 de săptămâni și se va încheia pe 6 iunie 2025. Iar pentru elevii din clasele a VIII-a, anul școlar ar avea o durată de 35 de săptămâni și se va încheia pe data de 13 iunie 2025.
Pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică, cu excepția anumitor clase, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar ar avea o durată de 37 de săptămâni și se va încheia pe data de 27 iunie 2025.
Ce vacanțe au elevii în anul școlar 2024-2025
Cele cinci module vor fi despărțite de vacanțe. Datele vacanțelor sunt fixe, cu excepția celei din luna februarie, când în continuare perioada va fi stabilită de inspectoratele școlare județele/al municipiului București.
Care sunt vacanțele elevilor:
- La finalul modulului 1: sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024.
- La finalul modulului 2: sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025.
- La finalul modulului 3: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025.
- La finalul modulului 4: vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025.
- La finalul modulului 5 (vacanța de vară): sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.
Noutățile anului școlar 2024-2025
Iată și lista celor mai importante modificări ale anului școlar 2024-2025.
Modificările calendarului Bac 2025
Una dintre cele mai semnificative schimbări vizează calendarul Bacalaureatului din 2025. Astfel, în premieră, probele orale vor fi susținute pe timpul iernii, în perioada ianuarie-februarie, față de cum era până acum când se susțineau în vară. Totuși, examenele scrise vor rămâne programate pentru luna iunie.
Noul format are scopul de a reduce stresul elevilor din perioada premergătoare probelor scrise și de a oferi mai mult timp pentru pregătirea acestora.
O altă noutate în ceea ce privește examenul de Bacalaureat, dar și cel de Evaluare Națională, este posibilitatea elevilor de a-și vedea lucrările scrise înainte de depunerea contestațiilor, acolo unde este cazul. Măsura va fi aplicată pentru a crește gradul de transparență și corectitudinea procesului de evaluare. Astfel, timp de trei zile, după afișarea primelor rezultate, elevii și părinții vor putea solicita vizualizarea lucrărilor.
Sala de detenție și portofolii obligatorii
Noul regulament de funcționare al unităților de învățământ aduce modificări care vizează atât elevii cât și personalul didactic. Astfel:
- Notele la purtare: La finalul fiecărui modul de cursuri, elevii vor primi o notă la purtare, care va reflecta comportamentul și respectarea regulilor școlii.
- Numărul minim de note: Profesorii vor fi obligați să acorde cel puțin patru note pe an școlar, la fiecare disciplină.
- Sala de detenție: Elevii care deranjează orele pot fi trimiși într-o sală special amenajată, în care vor desfășura activități sub supraveghere, fără a primi absențe pentru timpul petrecut acolo. Fiecare școală are liberul arbitru pentru procedura de supraveghere și organizare a acestui spațiu.
- Programul secretariatului: Școlile trebuie să asigure un program extins pentru părinți, cel puțin două zile pe săptămână, în intervalele 8:00-9:00 și 16:00-18:00.
- Portofoliul personal obligatoriu: Elevii din clasele I-XII vor avea obligația să își creeze un portofoliu personal, care să includă toate rezultatele școlare, diplome și recomandări primite de la îndrumători și profesori.
Telefonul mobil, depus „într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă”
Noul statut al elevilor care intră în vigoare cu acest an școlar include mai multe restricții și sancțiuni menite să mențină disciplina în școli. Printre acestea se numără:
- Interzicerea telefoanelor mobile: Telefoanele mobile vor fi în continuare interzise în timpul orelor, cu excepția cazurilor în care sunt utilizate în scop educativ, cu acordul profesorului. Dispozitivele trebuie depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ
- Sancțiuni pentru comportament: Elevii pot pierde bursele școlare dacă au comportament neadecvat sau dacă înregistrează multe absențe nemotivate. Totodată, nota la purtare poate fi scăzută cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate.
- Suspendarea: Elevii pot fi suspendați pentru o perioadă de până la cinci zile, cu un maxim de 15 zile pe an școlar, dacă abaterile sunt grave.
Modificări la acordarea burselor
Anul școlar 2024-2025 vine cu schimbări și în ceea ce privește criteriile de acordare ale burselor:
- Bursele de merit: Acestea vor fi acordate doar elevilor cu medii de cel puțin 9,50, în limita a 30% din capacitatea clasei. Dacă 30% din elevii unei clase au medii peste 9,50, bursa de reziliență nu va mai fi acordată.
- Bursa de reziliență: Se acordă elevilor cu medii între 7 și 9,50, dar numai dacă fac parte din primii 30% din elevii clasei.
- Bursele sociale: Vor fi acordate inclusiv pe perioada examenului de Bacalaureat, iar elevii din familii monoparentale vor primi aceste burse pe baza unor criterii de venit.
Schimbările semnificative aduse de noul an școlar 2024-2025 vor impacta direct elevii și profesorii, însă acestea sunt menite pentru a crea un mediu educațional mult mai structurat și eficient.