Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevii și-ar putea vedea lucrările înainte de contestații, probele orale susținute iarna. Schimbări propuse pentru Evaluare Națională 2025 și Bac 2025

Elevii și-ar putea vedea lucrările după afișarea rezultatelor inițiale la Evaluarea Națională 2025 și Bac 2025 și înainte de depunerea contestațiilor. Este una din propunerile anunțate de Ministerul Educației, lansate în dezbatere publică luni, 12 august. O altă propunere este ca probele orale la Bac 2025 să fie susținute iarna, din cauza temperaturilor ridicate din perioada verii.

”Pentru o mai bună fundamentare a deciziei privind contestarea notei obținute la evaluarea inițială, a fost introdusă prevederea de a permite vizualizarea lucrărilor după afișarea rezultatelor inițiale și înainte de contestații, atât la evaluarea națională, cât și la bacalaureat. Depunerea contestației nu este condiționată de vizualizarea lucrării. Vizualizarea lucrărilor se va face la centrele de examen.”, transmite Ministerul Educației.

Probele de competențe la Bac 2025, susținute iarna

O altă propunere vizează datele probelor de Evaluare Națională 2025 și Bac 2025.

Astfel, ministerul propune ca probele de competențe de la Bac 2025 să aibă loc în perioada 27 ianuarie - 7 februarie, adică înaintea sesiunii de vară a probelor scrise. Probele scrise ar urma să se desfășoare înainte de finalul lunii iunie.

Și probele de la Evaluarea Națională 2025 ar urma să se desfășoare înainte de finalul lunii iunie.

Varianta alternativă luată în calcul la nivelul Ministerului Educației implică începerea probelor scrise ale evaluării naționale, respectiv ale bacalaureatului după finalizarea cursurilor anului școlar 2024 - 2025 (20 iunie 2025), astfel:

  • Probe scrise evaluare națională 2025: 23 - 25 iunie (întregul proces urmând a se finaliza în 9 iulie, odată cu afișarea rezultatelor finale).
  • Probe scrise examenul national de bacalaureat: 30 iunie - 3 iulie (întregul proces urmând a se finaliza în 15 iulie, odată cu afișarea rezultatelor finale). 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE