În negocierile Statelor Unite cu Japonia și Coreea de Sud privind taxele vamale par să fie incluse și costurile prezenței militare americane în aceste țări aliate, transmite Reuters joi.
Președintele american Donald Trump a scris pe platforma sa media Truth Social că suportarea în comun a costurilor legate de apărare va fi integrată în negocierile ''unice'' cu guvernul de la Seul; el a menționat subiectul cheltuielilor pentru apărare și în această săptămână, în timpul vizitei la Washington a unor oficiali japonezi.
Japonia găzduiește circa 50.000 de militari americani
În Japonia se află circa 50.000 de militari americani, iar în Coreea de Sud 28.500. Ambele sate asiatice contează pe scutul nuclear american pentru protecția față de China, Rusia și Coreea de Nord. În același timp, aliații au un rol vital pentru efortul SUA de a-și proiecta forța și influența în regiune, arată Reuters.
Trump a sugerat deja că ar putea retrage efectivele Statelor Unite dacă țările unde se află nu plătesc. În primul său mandat la Casa Albă, el a cerut în acest scop miliarde de dolari în plus față de cheltuielile actuale ale aliaților.
Prim-viceministrul de externe sud-coreean Kim Hong-kyiun a declarat miercuri parlamentului de la Seul că, deși Washingtonul nu a propus oficial renegocierea Acordului pentru Măsuri Speciale (Special Measures Agreement, SMA) în virtutea căruia Coreea de Sud susține forțele SUA de pe teritoriul său, Seulul se pregătește pentru diferite scenarii.
Ministrul de finanțe Choi Sang-mok a susținut însă săptămâna aceasta că distribuția costurilor nu face obiectul unei revizuiri.
La Tokyo, subiectul cheltuielilor pentru apărare este considerat distinct de cel al taxelor vamale, a declarat agenției Reuters un oficial guvernamental nipon. El a afirmat că acestea sunt ''la origine'' probleme diferite, sugerând că costurile militare nu ar trebui incluse în negocierea taxelor.
Pentagonul și Departamentul de Stat al SUA au redirecționat întrebările Reuters pe această temă către Casa Albă, care deocamdată nu a răspuns.
Danny Russel, de la Institutul de Politici pentru Societatea Asiatică, a apreciat că redeschiderea discuțiilor despre apărare reprezintă o tactică de ''presiune intenționată'' a președintelui american. ''Trump a arătat clar că vede relațiile de alianță ca tranzacționale și că este hotărât să extragă un beneficiu economic proporțional cu valoarea umbrelei de apărare a SUA'', a spus el.
Cu puțin timp înaintea alegerilor de anul trecut din SUA, Coreea de Sud și guvernul american condus atunci de președintele democrat Joe Biden s-au grăbit să semneze un nou SMA pe cinci ani, conform căruia Seulul își va majora cu 8,3% - la 1,47 miliarde de dolari în primul an - contribuția la menținerea forțelor americane pe teritoriul sud-coreean, iar suplimentările ulterioare vor fi legate de indicele prețurilor de consum.
Mișcarea respectivă pare însă să fi dat greș, consideră un oficial sud-coreean din domeniul securității, conform celor declarate agenției Reuters sub rezerva anonimatului, justificată prin faptul că nu este autorizat să discute subiectul.
Cele mai mari efective americane din străinătate sunt însă cele din Japonia, unde sunt desfășurate inclusiv escadrile de avioane de vânătoare și singurul grup ofensiv al unui portavion american avansat. Conform unui acord negociat în 2022, valabil până în martie 2027, contribuția anuală a Japoniei la întreținerea forțelor SUA este de circa 211 miliarde de yeni (1,48 miliarde de dolari); cifrele respective provin de la Ministerul de Externe de la Tokyo.
Militarii americani sunt prezenți în Coreea de Sud, inclusiv cu aeronave militare și cu blindate, ca o consecință a războiului din 1950-1953 din peninsula coreeană. Acordurile cunoscute ca SMA au început în 1991, cel semnat anul trecut fiind al 12-lea.