Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nostalgie cu gust amar. Celebra dubă a Miliției, piesa principala a unei expoziții organizate de MAI

Momente de nostalgie amestecată cu amintirea unor vremuri marcate de teroare și represalii – asta a inspirat Târgul Internațional de Insigne și Uniforme de poliție. O mână de polițiști în rezervă au prezentat piese unice și unele cu o vechime de peste 150 de ani, care ilustrează istoria Poliției Române de astăzi. La expoziția organizată la Centrul Cultural al Ministerului de Interne a fost adusă și celebra dubă a Miliției, poreclită ”Regina Nopții” sau ”Taxiul Tineretului”, în care ajungeau nu doar infractorii, ci și cei care comentau la adresa regimului. 

Miliția era o armă temută a regimului comunist. Ofițerii semănau teroare când se plimbau pe străzi cu celebrul ARO 243.

Cristian Ozon, colecționar: ”Pe vremuri era duba Miliției era cea care trecea pe stradă și făcea curățenie. Speria lumea și se numea Regina Nopții, pentru că de obicei mergea noaptea și când cineva era pe stradă, te întreba de bună seara.”

La expoziție a fost adusă și o autospecială folosită de ofițerii de la circulație.

Viorel Balmez, colecționar: ”Încă se mai sperie lumea de așa ceva. Aici avem stațiile originale. Radiotelefonul mobil, microanele aferente. Aceata uniforma e unicat, e uniforma de damă de miliție.” 

Piese de colecție din perioada interbelică

Colecționarii au adus în expoziție și piese care datează din Vechiul Regat sau perioada interbelică. 

Valentin Manache, organizator și colecționar: ”Cea mai spectaculoasă piesă e o legitimație de agent de siguranță a unei femei pe numele Pirosco Nagy, nume de acoperire, nu aveau numele reale. Pirosco Nagy, marea Scufiță Roșie. Cele mai importante lucruri pentru polițiști: legitimația, insigna și pistolul. Când ieși din activitate tre să le predai de aceea insignele și legitimatiile sunt o raritate foarte mare.”  

Istoria poliției române începe cu Agia, model preluat din administrația turcă, care a funcționat până la revoluția din 1848.  În timpul Revoluţiei are loc reorganizarea poliţiei, prin apariţia poliţiei Capitalei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE