Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nivelul de poluare crește odată cu începerea școlii. Aproximativ 60% din poluarea din București provine de la trafic

Odată cu începerea cursurilor în școli, traficul din Capitală va redeveni așa cum îl descriu șoferii, de coșmar. Mai multe mașini pe șosele înseamnă implicit și creșterea volumului de noxe. Inclusiv în jurul școlilor.

Ecologiștii le cer părinților-șoferi să nu staționeze cu motorul pornit atunci când își aduc copiii la școală.

Pentru a fi mai convingătoare, asociațiile pentru protecția mediului au făcut un experiment prin care au măsurat gazele de eșapament emise de o mașină staționată.

În majoritatea statelor europene staționarea mașinilor cu motorul pornit este interzisă. În România, din păcate, legislația nu interzice acest lucru și foarte multe mașini staționează cu motorul pornit.

Cât de nocive sunt mașinile pentru mediul înconjurător

Iată, astăzi, aici, pe Strada Copilulu se face un test foarte interesant. O mașină care staționează cu motorul pornit, iar acest balon pe care îl vedeți în fața mea este legat la țeava de eșapament. În doar câteva minute, toate noxele emise de această mașină ajung în acest balon și deja vedeți cât este de mare și cât este de umflat cu aer toxic.

Aer care poluează. Problema este că foarte multe astfel de mașini staționează poate 5 minute, poate 10 minute, dar este foarte mult, chiar în fața școlilor, acolo unde părinții își așteptă copiii să iasă de la școală sau unde mai rămân câteva minute până ei pleacă înspre școală. Toate aceste minute de staționare cu motorul pornit înseamnă noxe adunate și tot aerul toxic de aici este inspirat de copiii din zona școlilor.

Poluarea cauzată de trafic are efecte negative asupra sănătății, iar cei mai vulnerabili sunt copiii. Părinții se străduiesc de mulți ani să atragă atenția autorităților privind staționarea mașinilor cu motoarele pornite în jurul școlilor.

În acest sens, a fost propus un proiect de lege care prevede ca orice oprire a unui vehicul cu motor termic pentru mai mult de 5 minute, pe un drum din orașe și municipii, să fie interzisă. Proiectul de lege a trecut de Senat în martie, însă dezbaterea si votul final din Camera Deputaţilor, intarzie.

Mai multe școli din București au adoptat de doi ani de zile proiectul „Oprește motorul” pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Mesajul este afisat la intrarea in peste 20 de scoli din Capitală.

Bucureștiul este una dintre cele mai poluate capitale din Uniunea Europeană, iar aproximativ 60% din poluarea din capitală provine din trafic.

Potrivit unui studiu făcut de o asociație care a monitorizat calitatea aerului, la orele de vârf, gradul de poluare din București este de șapte ori mai mare decât limita admisă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE