Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Document nou pentru românii care merg în Marea Britanie în 2025. Ce este și cum se obține Autorizația Electronică de Călătorie (ETA)

Începând cu 2 aprilie 2025, cetățenii europeni, inclusiv românii, care vizitează Marea Britanie pentru o perioadă de până la șase luni trebuie să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie - (Electronic Travel Authorisation / ETA). Ministerul Afacerilor Externe a făcut anunțul.

Ce este Autorizația Electronică de Călătorie (ETA)

ETA este o autorizație digitală de călătorie și poate fi obținută începând cu 5 martie. Va avea valabilitate doi ani și va putea fi folosită pentru călătorii multiple în Regat pe toată această perioadă. Viza trebuie aplicată și pentru călătorii minori, inclusiv pentru bebeluși.

Potrivit autorităților române, ETA va costa 10 lire sterline pentru toate categoriile de vârstă (inclusiv minori), adică aproximativ 60 de lei, iar suma nu va fi restituită în caz de refuz. Autorizația electronică de călătorie va putea fi obținută online, din aplicația oficială sau de pe site-ul guvernului britanic.

„Începând cu data de 2 aprilie 2025, cetățenii europeni, inclusiv cetățenii români, trebuie să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA) pentru a putea intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK). Obținerea ETA va fi necesară înaintea efectuării călătoriei în UK, indiferent de scopul acesteia (vizită, turistic etc.), chiar și pentru tranzitul teritoriului britanic (inclusiv aeroportuar)”, se arată pe site-ul MAE.

Când avem nevoie de ETA

Românii vor avea nevoie de Autorizația Electronică de Călătorie (ETA) dacă se află într-una din următoarele situații:

  • Vacanțe în Regatul Unit
  • Vizite la rude sau prieteni
  • Întâlniri de afaceri
  • Studii de scurtă durată
  • Escale pe teritoriul Marii Britanii

Excepții: românii care nu au nevoie de ETA

Cetățenii români care se înscriu într-una din categoriile de mai jos nu au nevoie de ETA pentru a intra în UK, potrivit Ministerului Afacerilor Externe:

  • deținătorii de statut de rezident settled sau pre-settled prin schema EU Settlement Scheme;
  • diplomații străini acreditați în UK;
  • cetățenii români care dețin vize de studii, muncă etc. pentru UK.

Cum se obține ETA

Sunt două modalități prin care putem obține Autorizația Electronică de Călătorie. Prima modalitate este prin aplicația pentru telefonul mobil, care este de altfel și metoda recomandată de către Guvernul Marii Britanii. În situația în care nu putem folosi aplicația, atunci putem trece prin acest proces și on-line. Oficialii britanici spun, însă, că această trebuie să fie varianta de rezervă pentru cei care vor să obțină autorizația.

Pentru obținerea ETA, trebuie să avem la îndemână următoarele:

  • Pașaport;
  • Card de credit sau de debit (pentru a plăti taxa de 10 lire);
  • Acces la o adresă de e-mail (pentru a primi codul pe care trebuie să-l introducem în aplicație sau pe site).

Ca parte a procesului de aplicare, va trebui să facem o poză clară pașaportului și un selfie pe care să-l încărcăm în aplicație și pe site.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE