Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan, despre consolidarea Planșeului Unirii: „Pentru a începe lucrările, Primăria Sectorului 4 trebiue să vină cu avizele”

Planșeul de beton de sub Piața Unirii este considerat un pericol iminent de prăbușire, potrivit primarului Sectorului 4 și Prefectului Capitalei, care au inspectat structura grav afectată. Primarul general Nicușor Dan a explicat pentru Euronews România care este starea actuală a acestuia și planurile viitoare pentru consolidarea sa.

Primarul a subliniat că acest tip de lucrări nu poate fi realizat în regim de urgență, fără o documentație completă și fără respectarea tuturor procedurilor legale. În caz contrar, s-ar putea ajunge la situații similare cu alte proiecte din Capitală, unde nerespectarea avizelor și a procedurilor a cauzat întârzieri și probleme suplimentare.

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei:Noi avem o expertiză, făcută de un expert cu ștampila de expert, și ea spune că acest planșeu pe care putem să-l vedem ca un pod. Expertiza pe care noi o avem făcută de cei de la Sectorul 4 și depusă la noi de către ei spune că acest capac de beton este în clasa a 4-a. Podurile și pasajele, din punct de vedere al siguranței, sunt împărțite în 5, categoria 1 e cea mai bună, categoria 5 e cea mai rea, categoria 4 este cea mai rea și se numește nesatisfăcător. Când ești în categoria a 4-a nu ești în pericol de prăbușire. Noi avem o expertiză făcută acum doi ani și mai avem trei pagini pe care același expert ni le-a trimis, în care spune că situația s-a deteriorat, dar nu spune că a intrat în clasa a 5-a sau nu spune că e pericol de prăbușire. Noi vrem să respectăm legea. Procedurile sunt dificile și evident și cumva legitim oamenii încearcă să fugă de ele. Din păcate când începi să faci din astea te trezești cu probleme. De exemplu, Prelungirea Ghencea s-a făcut pe o autorizație în regim de urgență, deși nu era niciun pericol public acolo și s-a văzut că nelunându-se avizele la timp nu s-a știut de niște instalații subterane acolo și mai mult s-a pierdut timpul decât s-a câștigat. Berzei-Buzesti, la fel, în regim de urgență, deși nu era niciun pericol acolo și noi vrem să stopăm treaba asta. Vrem să respectăm legea!”

Nicușor Dan: Nu există risc la un cutremur cu o magnitudine de 6 Richter

Referindu-se la siguranța pasajelor în cazul unui cutremur, Nicușor Dan a afirmat că, din perspectiva sa, nu există un risc major la un cutremur de magnitudine 6, însă situația ar putea fi diferită în cazul unui cutremur mai puternic.

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: „Nu sunt specialist în structuri de rezistență, dar în opinia mea, nu există un risc la un cutremur normal de magnitudine 6, la cutremur de magnitudine 7, problemele vor fi mari, dar în special pe clădiri.”

Lucrările efectuate de Primăria Sectorului 4

Primăria Sectorului 4, sub conducerea lui Daniel Băluță, a preluat lucrările de renovare a planșeului, după ce a obținut acordul Primăriei Capitalei. Nicușor Dan a explicat cum a decurs acest transfer de responsabilitate

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: „Responsabilitatea pentru podurile și pasajele din București și-o asumă Primăria Capitalei. Primăria Capitalei a fost într-o situație financiară dificilă și atunci când a venit domnul primar Băluță și ne-a spus: „Eu vreau să preiau lucrarea asta”, bineînțeles că i-am spus: „Desigur!”, consiliul local Sector 4 a propus o hotărâre, eu am înaintat și am făcut o hotărâre a Consiliului General prin care i-am dat în administrare această bucată de teren și atunci bineînțeles că din momentul acesta a putut să facă și expertiza, a putut să contracteze și firma care să facă lucrurile, a început să pregătească documentația. În general, responsabilitatea este la noi pentru lucrări pe care le-am dat sectoarelor, revine sectoarelor.”

Nicușor Dan: Băneasa, Obor și Lujerului, expertizate ca fiind pasaje foarte degradate

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: „În 2018 s-a făcut o expertiză care a spus că Planșeul trebuie consolidat, cred că a spus că este în clasa a 4-a. Noi avem cu totul 40-42 de poduri și pasaje în București. S-a mai făcut în momentul acela pentru încă vreo 10. Noi am făcut pentru toate și rezultatele sunt cele pe care le-am comunicat, cele mai rău afectate fiind Obor, Lujerului și București-Ploiești.”

Nicușor Dan: Pentru a începe lucrările, Primăria Sectorului 4 trebuie să vină cu avizele

În prezent, Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 4 se află într-un proces de colaborare pentru a demara consolidarea completă a planșeului. Nicușor Dan a menționat că documentația pentru lucrările de consolidare urmează să fie depusă de către Sectorul 4 și că este necesară obținerea mai multor avize pentru a putea continua.

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: „E o împărțire logică, mai puțin etapa a patra. Din punct de vedere al traficului, această primă etapă nu înseamnă nimic, se lucrează deasupra unui parc, prin care trec doar pietoni. În a doua etapă, se păstrează acest flux de circulație de-a lungul Dâmboviței, mai puțin acest pod, care se suprimă. Nu vreau să vorbesc de pasaj, ci doar până aici. În etapa a treia, se suprimă această parte din Bulevardul Unirii, dar care poate să fie compensată prin extinderea acesteia și pe aici. În etapa a treia, fântânile trebuie ridicate și puse la loc.

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: „Noi am dat un certificat de urbanism foarte repede, ei ni l-au cerut în luna august, iar noi l-am dat în 2 sau 3 septembrie și am spus care sunt avizele pe care trebuie să le obțină de la autorități pentru a veni să le dăm autorizația. Sunt avizele clasice, pentru că aici ai și rețele de apă, deci Apa Nova, treci pe lângă metrou, ai nevoie de la Metrorex și mai sunt câteva. Evident, ar fi absurd să nu le dăm aviz, din moment ce au finanțarea și e o lucrare necesară.

Din ce știu eu, dar fără să am o expertiză, e că planșeul de pe bucata asta, tot planșeul a fost pus în anii 30, dar în anii 80, s-a făcut și pasajul și atunci s-a înlocuit și parte din planșeu, care ține din planșeu. Pasajul se sprijină pe acest planșeul. Deci este Dâmbovița și peste Dâmbovița este un planșeu și peste planseu este pasajul rutier, cumva transversal.”

Consolidarea Pasajului Unirii

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că Primăria Generală nu a primit încă documentația completă pentru toate etapele necesare consolidării Pasajului Unirii.

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: „Deocamdată eu nu am niciun fel de informație pentru această intenție. Dacă pentru aceste trei etape ni s-a depus o documentație consistență, pentru etapa patru nu ni s-a depus nimic, din cunoștințele mele. Nord-Sud este probabil punctul cel mai tranzitat și nu se justifică să faci ceva dacă nu este o urgență.”

În ciuda problemelor semnalate, Nicușor Dan îi asigură pe cetățeni că Pasajul Unirii, dar și alte pasaje din Capitală, precum Obor și Lujerului, sunt sigure pentru traficul rutier și pietonal.

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: „Da! Să aibă încredere să treacă și pe aici și prin Pasajul Obor și prin Pasajul Lujerului. Dacă ar fi fost un risc, le-am fi închis. ” 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE