Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Munca de acasă, noua normalitate. Telemunca a devenit soluția pentru fidelizarea angajaților

Telemunca, adică munca la distanță, este un termen cu care ne-am obișnuit în pandemie. Dar ea poate veni cu ore de muncă peste program și risc de anxietate. Pentru mulți dintre angajați, are și o parte bună: este soluția ideală de a fi mai aproape de familie. Dacă în Vestul Europei, procentul de angajați care lucrează de acasă s-a dublat, în România a crescut de peste 10 ori.

Pentru mulți dintre români, pandemia a însemnat o schimbare radicală a sistemului de lucru. Cezara lucra la o multinațională în urmă cu doi ani și nici nu-și imagina cu ce avea să vină la pachet munca de acasă.

Cezara Copăcianu, manager de comunicare: Deși nu îmi dădeam seama, puteam să lucrez chiar și 12 ore pe zi, pentru simplul fapt că nu mă puteam desprinde de laptop.

Alții au venit cu concepte noi de muncă. Alexandru a găsit antidotul pentru anxietate cu ajutorul prietenilor.

Alexandru Adam, designer de produs: I-am dat și o denumire, work from friends, ziceam că aveam și alți prieteni care lucrau de acasă și mă duceam pe la ei și lucram împreună de acasă de la ei. Ei la jobul lor, eu la jobul lor. Luam o mică pauză, mâncam prânzul, făceam un ceai.

După ce a testat sistemul de muncă de acasă, Cezara și-a dat seama că nu poate funcționa fără interacțiunea cu oamenii. Acum preferă sistemul hibrid.

Cezara Copăcianu, specialist în marketing și comunicare: Lipsa de a avea un context și o asociere între birou-muncă, casă-relaxare, cumva totul era un haos, totul era acasă, ceea ce nu consider că este sănătos.

O altă soluție, după ieșirea din pandemie a fost coworkingul, adică un spațiu de lucru comun pentru angajații care lucrează la mai multe firme.

Alexandru Adam, designer de produs: Lucrul care mi-a atras cel mai mult atenția a fost că o să lucrez alături de oameni, dar nu colegi de muncă. În același timp să comunici cu colegii de muncă, dar online.

În companiile mari, regulile se stabilesc altfel. În bănci, spre exemplu, angajații au libertatea să opteze pentru 3 zile pe săptămână în regim de telemuncă. Iar unii chiar cer acest lucru la angajare.

Ileana Refat, coordonator resurse umane: Câțiva da, solicită în mod expres să lucreze în regim de telemuncă într-o proporție semnificativă, până la permanent, adică să stea să lucreze de acasă permanent.

Firmele de recrutare vorbesc despre o tendință a pieței muncii. Companiile din orașe mari caută angajați în alte colțuri ale țării, fără să mai facă oferte de relocare.

Bogdan Badea, director firmă de recrutare: Avem undeva la 13% din aplicările din anul acesta pentru locurile de muncă remote. Înainte de pandemie nu vorbeam nici măcar de 1-2%. E foarte nou acest trend. Vorbim de doi ani de zile în care a luat avânt acest fenomen. De ce-i spunem fenomen? Pentru că dacă ne uităm pe cifrele din Olanda, pe cifrele din Europa de Vest, acolo nu era un lucru major, nu s-a schimbat totul peste noapte, nu vorbeam de zeci de procente de oameni care muncesc de acasă, era ceva normal.

Ponderea persoanelor din UE care lucrau în sistem telemuncă a crescut cu opt puncte procentuale între 2019 și 2021. În două regiuni din Irlanda, Eastern și Midland, precum și în Stockholm, în Suedia, s-au înregistrat cele mai mari creșteri de angajați care lucrează de acasă.

În România, deși, nu se poate face o estimare exactă, pentru că nu toate firmele declară câți angajați lucrează de acasă, oficial datele arată că în 2018 erau înregistrate doar trei contracte cu clauză de muncă de acasă. La finalul anului trecut, ajunseseră la aproape jumătate de milion.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE