Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Multe dintre destinațiile spaniole cunoscute vor să scape de turiști. Iată orașele depopulate ale Spaniei care vor să reinventeze turismul

Orașele de plajă din Spania sunt în plină criză. În această vară, protestele au umplut străzile din Barcelona până în Malaga, locuitorii cerând ca turiștii să plece acasă.

Dar, departe de coasta aglomerată a țării, satele rurale depopulate sunt dornice să preia ștafeta.

„De ani de zile, Spania promovează turismul axat pe soare și plaje. Cu toate acestea, satele și orașele mici din Spania sunt cele care arată autenticitatea țării., spune Francisco Mestre, președintele Los Pueblos Más Bonitos de España.

Modelată după asociația franceză „Les Plus Beaux Villages de France”, organizația a sărbătorit în ultimul deceniu 116 dintre cele mai frumoase sate și orașe din Spania pentru arhitectura, patrimoniul cultural și spațiile verzi.

Printre acestea se numără Anento, un sat pitoresc care ocupă o vale calcaroasă din provincia Zaragoza.

În 10 ani, a trecut de la 100 de locuitori și 2 000 de vizitatori pe an la aproximativ 45 000 de turiști anual. Aceștia vin pentru izvorul său natural turcoaz și pentru biserica gotică uimitoare.

Pentru a menține această dinamică, în sat au fost construite recent două restaurante noi, un hotel, apartamente agroturistice și un birou de turism, în timp ce fostul teren de fotbal a fost transformat în parcare.

De la minerit la literatură: Reinventarea unui mic sat spaniol

În ciuda numelui său care înseamnă „cărți” în spaniolă, satul Libros nu are bibliotecă.

Mulți cred că porecla sa face referire la forma munților care înconjoară așezarea, situată într-o vale din provincia Teruel (est).

Dar acum, Libros își valorifică numele pentru a redeveni capitala literară a Spaniei.

Confruntată cu depopularea după închiderea minelor de sulf în 1956, Libros are astăzi doar 114 locuitori.

Dar primarul are un plan pentru a readuce satul la gloria sa de odinioară.

În timpul unuia dintre festivalurile de film ale asociației Mi Pueblo Lee (Satul meu citește), a apărut ideea de a face din Libros capitala literară.

Schimbă coasta Spaniei pentru hoteluri în peșteri și spa-uri subterane

La mai puțin de două ore cu trenul de Malaga, Guadix a depus eforturi susținute pentru a atrage turiștii de pe coasta aglomerată a Spaniei către interiorul său stâncos.

Aici, plantațiile de măslini se estompează în terenul ocru zimțat care ascunde casele subterane intrigante care au adus orașului de 20 000 de locuitori titlul de Capitală Europeană a Peșterilor.

În timp ce unele dintre acestea au fost locuite încă din preistorie, Guadix a început abia recent să apară pe radarele turiștilor.

„Geoparcul UNESCO a contribuit la punerea orașului pe harta turistică”, spune María Paz Expósito Aranda, de la biroul de turism din Guadix, referindu-se la faptul că orașul va face parte din rețeaua globală a geoparcurilor în 2020.

„În timp ce turiștii obișnuiau să îl viziteze doar în trecere, astăzi mulți dintre ei petrec mai multe zile aici. Turiștii naționali vin vara, iar turiștii străini iarna.”

Au trecut 30 de ani de când au fost construite primele hoteluri rupestre în provincia Granada. În prezent, există peste 2 000 de astfel de hoteluri în geoparc - iar altele noi continuă să apară.

În centrul orașului, vizitatorii pot admira și ruinele unui teatru roman din anul 25 d.Hr., precum și catedrala barocă și Alcazaba (fortăreața) maură. Dar ceea ce face Guadix unic pe harta Europei este așezarea sa rupestră.

Acesta este brandul său și modul său de a atrage turiștii care doresc pace și liniște și o pauză de civilizație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE