Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

150 de militari spanioli și 8 supersonice F18 Hornet au ajuns la baza Mihail Kogălniceanu

150 de militari spanioli și 8 supersonice F18 Hornet au ajuns la baza Mihail Kogălniceanu, pentru asigurarea securității spațiului aerian al României și, implicit, al NATO. Spaniolii înlocuiesc trupele finlandeze și britanice care și-au încheiat în urmă cu puțin timp misiunile în țara noastră.

150 de militari spanioli și 8 supersonice F18 Hornet, la baza Kogălniceanu

Angel Tîlvăr, ministrul Apărărării: "Lucrăm împreună, sub umbrela celei mai mari alianțe de apărare, pentru protecția spațiului aerian pe flancul estic al NATO, o regiune cu o configurație de securitate complexă, în special după izbucnirea războiului din Ucraina."

Acesta a fost mesajul rostit de ministrului Apărării, Angel Tîlvăr la sosirea celor 150 militari spanioli la Baza Militară din Mihail Kogălniceanu. Este a treia rotație a trupelor spaniole în țara nostră.

Diana Sobaru, jurnalist Euronews: "Primul detașament care a ajuns aici va sta aproximativ patru luni, după care va urma cel de-al doilea detașament. Îi înlocuiesc pe militarii finlandezi și britanici care au executat acest tip de misiuni de poliție aeriană la noi în țară. Britanicii au stat patru luni, în timp ce finlandezii au avut o misiune de o lună".

Locotenent colonel Rafael Itaso: "Misiunea noastră este extrem de importantă. Ne arătăm astfel, alături de aliați NATO, contribuția pentru protejarea spațiului NATO. Suntem un detașament mare, format din 150 de militari și 8 avioane F18."

Militarii spanioli se vor antrena zilnic alături de cei români, pentru consolidarea cooperării în spațiul nord-atlantic.

Comandor Nicolae Crețu, comandantul bazei militare 57 Mihail Kogălniceanu: "Principalul obiectiv al acestei activități este acela de descurajare. Noi ne bucurăm să vedem că rezultatul muncii fiecrăruia dintre militari se concretizează și practic, în ceea ce privește spațiul aerian al României, nu am avut probleme, din punct de vedere al aeronavelor militare care să pătrundă neautorizat. Este rezultatul muncii fiecăruia dintre noi."

Baza militară din Mihail Kogălniceanu găzduiește în acest moment și câteva mii de soldați americani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE