Un urs care s-a rănit grav după ce a căzut, în noaptea de duminică spre luni, de la etajul unu al parcării unui mall din centrul municipiului Braşov, a fost eutanasiat în cursul dimineţii, a transmis Primăria Braşov, scrie Agerpres.
"O echipă de intervenție a încercat înlăturarea ursului și scoaterea lui din parcare, dar acesta fiind foarte speriat, a continuat să urce. Echipa de intervenție a încercat orice măsură de a redirecționa ursul către ieșirea din parcare, dar acesta a fost foarte speriat, iar intervenția nu a reușit", spune Alexandra Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Brașov.
Ursul a intrat în parcarea mallului și a urcat până la etajul unu. A găsit un balcon pe unde a încercat să iasă și a căzut. Deşi era rănit, ursul a mers zeci de metri, ajungând în strada Romană, unde a fost prins de echipa de intervenţie.
"Având în vedere rănile pe care le avea, s-a luat decizia eutanasierii lui. De la intrarea în parcarea mall-lui şi până la prinderea lui a fost monitorizat de echipa de intervenţie şi nu a reprezentat niciun risc pentru braşoveni", au susţinut reprezentanţii Primăriei.
Ursul a mai fost văzut în oraș
Conform autorităților, este vorba despre exemplarul care, în cursul săptămânii trecute, a fost zărit în mai multe locuri din jumătatea de sud a oraşului, respectiv în cartierul Răcădău şi pe Calea Bucureşti.
Tot săptămâna trecută, în partea de nord a oraşului, un alt urs a intrat în curtea unei case, populaţia fiind informată prin sistemul Ro-Alert în legătură cu prezenţa acestuia şi sfătuită să evite zona.
În Harghita un alt urs a fost eutanasiat în weekend. Animalul a fost lovit de un tren și era un pericol pentru localnici.
În luna aprilie, prezența unui urs a fost semnalată în cea mai frecventată zonă turistică a municipiului Târgu Mureş, zona Platoului Corneşti. Localnicii au fost avertizați prin sistemul Ro-Alert de prezența animalului.
România este țara cu cea mai mare populație de urși din Europa. Potrivit estimărilor Ministerului Mediului, avem în jur de 7.500- 8.000 de exemplare. Aceste cifre sunt contestate însă de unii experți. Activiștii cer autorităților să aștepte rezultatele recensământului urșilor, care se bazează pe probe ADN. Aceasta ar fi cea mai exactă metodă de evaluare a populației de urși și va fi finalizată peste aproximativ doi ani.