Problema urșilor care coboară în orașul Brașov sau atacă prin localitățile învecinate devine din ce în ce mai acută. Aproape zilnic sunt trimise alerte cu privire la apariția animalelor periculoase în zonele de locuit. De altfel, Primăria Brașov a montat trei cuști, în speranța că va reuși să prindă o parte dintre urșii care coboară pe străzi.
În ultima zi a mandatului său, Barna Tánczos, fostul ministru al Mediului a semnat ordinul care permite împușcarea a sute de urși. În următoarele 11 luni pot fi împușcați 426 de urși, ca metodă de prevenție și încă 55 de urși, în cazul intervenției în situațiile urgente. Practic, ordinul permite vânătoarea urșilor care provoacă pagube și intră în localități.
Primăria Brașov a montat trei cuști de prindere a urșilor, după ce în ultima lună s-au înregistrat tot mai multe alerte privind prezența animalelor pe străzile orașului.
Urșii au ajuns în zone de recreere, în centrul istoric și chiar au intrat în mai multe gospodării. Săptămâna trecută a fost capturat un urs în vârstă de trei ani într-o astfel de cușcă și a fost relocat. De altfel, din 2021 au fost capturați și relocați 17 urși.
Autoritățile le recomandă localnicilor să fie atenți, mai ales când primesc mesaje Ro-Alert, să nu se apropie de animale și să nu le hrănească.
În weekendul care a trecut, mai mulți urși au fost filmați și în locuri turistice, precum Slănic Moldova și Transfăgărășan.
La începutul lunii iunie, un urs a intrat în parcarea unui mall din Brașov, a ajuns până la etajul 1, de unde a căzut și s-a rănit grav, iar ulterior a fost eutanasiat de autorități.
România este țara cu cea mai mare populație de urși din Europa. Potrivit estimărilor Ministerului Mediului, avem în jur de 7.500- 8.000 de exemplare.