Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de pensionari au contestat deciziile de recalculare. Unii dintre ei aveau decizii eronate și au obținut revizuirea dosarelor

Peste 11.000 de români au cerut audiențe la casele de pensii sau au trimis sesizări, iar 1.000 au obținut revizuirea, la doar o săptămână de când a început distribuirea plicurilor cu deciziile de recalculare. Vârstnicii nemulțumiți de deciziile de recalculare continuă să vină la casele de pensii din toată țara pentru a reclama erorile din documentele primite prin poștă. Iar asta deși autoritățile au dat asigurări că oamenii vor rămâne cu pensia cea mai mare, chiar dacă suma recalculată este mai mică. Calculele sunt însă greu de înțeles, așa că mulți pensionari vor lămuriri.  

Erori în calculul pensiilor

Erorile reclamate de pensionari sunt legate de anii de vechime și de punctele de stabilitate, care influențează direct cuantumul pensiei. Așa că au venit la casele de pensii pentru a depune o cerere de revizuire a dosarelor de recalculare. 

Mircea Antonesei, pensionar:Am ieșit la pensie în 2016 pe limită de varsta, mi-a venit decizia, mi-a făcut recalcularea și aveam 38 de puncte, iar acum după recalculare mi-a venit punctaj de 30 de puncte și aveam pensia normala 2.370 de lei. Acum îmi dăduse 200 de lei, doar atât, dar mi-a greșit la calcul, e vorba de 8 puncte și normal că trebuia să vin să fac revizuire.” 

Elisabeta Stuparu, pensionară: „Am 1.281 și mi-a venit acum un milion mai puțin, ia uite-l, ce greșeală. Eu am lucrat în mai multe părți, la fabrica de paine și la croitorie și-n armată. Am lucrat 20 de ani și-mi dai cât ăla care a muncit 10 ani, nu se poate. Am pus cerere și să vadă ce e.” 

Aglaia Năstase a lucrat 26 de ani în siderurgie și a avut un șoc în momentul în care a primit decizia. Ea este unul dintre cele 700.000 de cazuri de români pentru care recalcularea nu a adus niciun leu în plus. Ba, din contră. 

Aglaia Năstase, pensionară: „De la 2770 mi-a făcut 173. Bătaie de joc și cine le-a calculat și cum le-a calculat. După calculul meu că știam ca îmi scade pensia ca eu am mai adus niște acte și mi-a recalculat și mi s-a calculat cu alt punctaj, cum zic ei, indice de corecție, și după calculul meu trebuia să-mi dea 1700 și ceva, nu 170 de lei să-mi facă pensia.

Condiții grele de muncă, pensii mai mici. Impactul noii legi a pensiilor

Femeia a primit și explicația oficială pentru erorile din documente: s-ar fi produs o eroare, așa că dosarul va fi revizuit. La aceeași casă de pensii, alți pensionari care au muncit în condiții speciale au venit să ceară explicații pentru ce scrie în decizie. Rezoluția pare greu de înțeles, așa că au nevoie de lămuriri. 

Pensionară: „Cum e posibil să iau 2.700 până acum și acum 2.200?” 

Angajat: „La 1 septembrie, se schimbă formula de calcul.”

Pensionară: „Eu știu că mi s-au luat din drepturile mele, deci nu merit așa ceva, după grupa 1 de siderurgie.” 

Angajat: „În continuare veți încasa aceeași pensie pe care o aveți.” 

Pensionară: „Eu rămân cu o sechelă aici (n.red.: arată spre cap).” 

Angajat: „În momentul în care se va majora valoarea punctului de referință, se va majora și pensia dumneavoastră.” 

Pensionară: „Dar de ce mi-a scăzut acum? Pe mine asta mă doare.” 

Angajat: „Așa este legea…”

Noua lege îi dezavantajează pe cei care au muncit în condiții grele pentru că nu beneficiază de punctele de stabilitate, o noutate a legii pensiilor, spre deosebire de cei care au muncit în condiții normale. 

Marieta Neagu, pensionară: „Am 31 de ani în câmpul muncii și cu grupa, 25 în câmpul muncii și cu șase ani grupa, 31. Mi-am mai luat niște scări la bloc și mai mi-adun și de acolo aici și cu totul am ajuns la 37, dar au zis ca  nu se mai bagă nici grupa a doua, nu se mai baga nici de condiții grele.”

Ministrul Muncii a dat asigurări că oamenii vor încasa pensiile mai avantajoase, indiferent de suma din decizia de recalculare. În următoarele săptămâni, pensionarii vor primi prin poștă și o informare în acest sens. În total, peste 4,8 milioane de pensii din sistemul public au fost recalculate, dintre care mai bine de 80% au fost majorate.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE