Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Decesele de la Sf. Pantelimon, în scădere după scandalul din secția ATI

Numărul deceselor înregistrate în secția de Anestezie - Terapie Intensivă a spitalului Pantelimon a scăzut după începerea cercetărilor în dosarul morților suspecte spun autoritățile. Procurorii susțin că în luna aprilie a acestui an, 62 de oameni au murit în timp ce erau internați la reanimare. În luna mai, în schimb, numărul deceselor a scăzut la 46. A fost, notează procurorii, luna cu cea mai scăzută mortalitate a secției ATI din ultimul an și jumătate. Fostul manager spune că la mijloc ar fi, de fapt, numărul mic de internări de după începerea scandalului.

În mai, luna după ce a izbucnit scandalul, au fost înregistrate pe secția de ATI, 46 de decese, cele mai puține din ultimul an și jumătate, foarte puțin în condițiile în care au fost luni în care s-au înregistrat peste 80 de decese.

Martorii audiați în dosar susțin că după ce acuzațiile au devenit publice, doctorițele ar fi participat la eforturile de resuscitare a pacienților.

”Relevant sub acest aspect apreciază judecătorul de drepturi și libertăți este și faptul că începând cu luna mai (...) practica inculpatei s-a modificat în sensul că nu a mai modificat ratele de noradrenalină, participând parțial la manevrele de resuscitare, lucru pe care nu îl făcea anterior.

Totodată, martorul a mai arătat că manevrele de resuscitare durează, în prezent, ca urmare a sesizării, 45 de minute conform protocolului și nu mai sunt întrerupte de inculpată”, se arată în motivarea judecătorilor de la Tribunalul București.

În luna aprilie a anului 2023, conform referatului de arestare, 85 de oameni s-au stins pe paturile de la terapie intensivă. Peste 70 de decese lunar au fost înregistrate și în mai, iunie, iulie și august 2023. Înainte de începerea anchetei, în medie, 67 de oameni au murit lună de lună în secția de reanimare a spitalului Pantelimon.

Andre Rotaru, jurnalist Euronews România: ”O explicație ar putea fi chiar cea dată de un martor din spital, audiat în acest dosar. El susține că, cel puțin în cazul uneia dintre doctorițe, că aceasta și-ar fi schimbat complet comportamentul față de bolnavi odată cu începerea anchetei. Ari participat la manevrele de resuscitare efectuate asupra pacienților, în loc să le întrerupă înainte de termen.”

Fostul manager al unității medicale, Bogdan Socea, spune pentru Euronews că explicația ar fi alta.

Dr. Bogdan Socea, fost manager al Spitalului ”Sfântul Pantelimon”: ”Luna mai a fost cea mai slabă lună din istoria spitalului ca număr de internați și externați. Dacă facem proporția decese raportat la pacienți internați rezultă o mortalitate oarecum similară. Cu siguranță în luna mai s-au internat mai puțini pacienți. Și mai puțini pacienți gravi”.

Fostul manager crede că oamenii s-au speriat și au început să evite spitalul.

Dr. Bogdan Socea, fost manager al Spitalului ”Sfântul Pantelimon”: ”A început un declin legat de știrile din aprilie.”

Fost ministru al Sănătății: ”Chestiunea cu linșajul mediatic este relativă”

Discuțiile privind presiunea mediatică au ajuns și în sala de judecată. Avocații celor două doctorițe au susținut că este "inacceptabil" ca procurorii să furnizeze informații jurnaliștilor.

Dr. Florina Pampilian, șefa secției ATI: Este inacceptabil să lucrăm în astfel de condiții. Presiunea este foarte mare, foarte mare pe noi. Este inadmisibil să se facă public, să vadă o țară întreagă că noi avem niște doctorițe criminale. De ce? S-a terminat ancheta cumva și nu știm noi?”

Tot apărarea a pus în discuție opiniile altor medici, expuse tot în presă, care veneau în sprijinul doctorițelor. Judecătorii au respins ambele argumente. Au invocat exemple din justiția română și europeană și au ajuns la concluzia că procurorii au comunicat corect și că era obligația lor să transmită datele respective, pentru că este vorba despre un caz de interes public.

În plus, au stabilit că impactul în rândurile pacienților a fost generat tocmai de contextul în care faptele de tentativă de omor și omor s-ar fi petrecut.

Florian Bodog, fostul ministru al Sănătății: ”Chestiunea cu linșajul mediatic este relativă. E, într-adevăr, o exacerbare mare a acestui caz. Nu cred că ceea ce se relatează în presă întâietează asupra activității celorlalți colegi”

Săptămâna trecută, la Spitalul Pantelimon, a avut loc un incident care s-a lăsat cu un dosar penal de amenințare. Un bărbat ar fi pătruns în unitatea medicală sub pretextul că are nevoie să discute cu o doctoriță. Când i s-a spus că medicul nu este la serviciu, ar fi devenit agresiv cu un alt cadru medical.

Dr. Bogdan Socea, fost manager al Spitalului ”Sfântul Pantelimon”: ”Una din doctorițe ar fi fost amenințată de un individ care nu avea pacient în terapie intensivă, deci nu era aparținător. Cu toate astea a reușit să pătrundă în hol și a agresat-o verbal și aproape că și fizic, a încercat s-o scuipe sau ceva de genul acesta. A început cu apelativul «Criminalilor!» și după aia să își dea demisia toți, că fără 20 de medici care își dau demisia, țara funcționează”.

Poliția încă încearcă să îl identifice pe bărbat. Surse din spital susțin că doctorița a intrat în stare de șoc după incident și este acum în concediu medical.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE