Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

41 de școli închise din cauza inundațiilor. În unele situații, elevii vor putea învăța online sau hibrid

Elevii din 41 de unități de învățământ din Galați nu pot merge la școală în perioada aceasta din cauza inundațiilor. Activitatea didactică a fost suspendată pentru o zi, două sau chiar o săptămână, în funcție de cât de gravă este situația. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că, în unele școli s-a luat deja decizia de a se trece la program online. 

În comuna Pechea, puternic afectată de inundații, liceul, școala și grădinița au fost închise luni și marți. 

Andre Rotaru, jurnalist Euronews: „Deși pompierii și angajații unității de învățământ muncesc de ore întregi, apa ajunge în continuare până la glezne, mobilierul instalat în această vară a fost distrus în totalitate, iar apa a ajuns și la aceste ecrane tactile.” 

Apa a distrus și toate lucrările de modernizare abia făcute acolo. 

Viorica Ana Ștefu, directoarea Liceului Tehnologic „Costache Conachi” din Pechea: „Tabla inteligentă care abia a fost montată, tablete, multe au fost în dulăpioare așezate jos, jucării, mobilierul nou, achiziționat în această vară printr-un proiect PNRR.” 

Primăria din Conachi va funcționa pentru o perioadă în grădiniță, după ce sediul instituției a fost puternic afectat de inundații. Primarul a făcut apel pentru ajutoare.

Emil Dragomir, Primarul Slobozia Conachi: „Pentru copiii de la clasa zero până la clasa a VIII-a: ceva de încălțăminte și hăinuțe. 87 de copii care nu mai au nimic.” 

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că în perioada următoare, fiecare şcoală va decide, în funcţie de situaţia pe care o are, dacă va trece la învăţământ online, hibrid sau fizic. Mai multe containere au fost puse la dispoziția școlilor de către autorități, acolo unde clădirile școlilor au fost puternic afectate.

Ligia Deca, ministrul Educației: Avem în jur de 5.200 de elevi care aparțin de aceste 41 de unități de învățământ. Au fost spații care sunt fie utilizate pentru depozitarea alimentelor de primă necesitate, fie sunt utilizate ca spații de cazare pentru sinistrați, avem alte școli unde într-adevăr sunt aluviuni și se face acum curățare, urmând a se evalua care este nevoia de reconstrucție, de reparații și în alte școli nu se poate ajunge având în vedere starea drumurilor, nu pot ajunge cadrele didactice, mai ales cele care fac naveta și nu pot ajunge copiii.”

Când se vor reîntoarce elevii la școală

Cursurile vor fi reluate miercuri în multe dintre școli, iar în altele la începutul săptămânii viitoare. De asemenea, vor fi situații în care elevii vor trebui relocați pe o perioadă mai lungă de timp până vor fi renovate clădirile puternic afectate de inundații, a mai spus Ligia Deca. 

Ligia Deca, ministrul Educației: „Sigur că avem în vedere recuperarea, fie că vorbim despre suplimentarea orarului, fie că este vorba de recuperarea în zile libere, am discutat cu toți directorii astfel încât să nu fie afectat procesul educațional când vine vorba de finalizarea în bune condiții ale anului. Oricum, nu prognozăm că vor fi întreruperi majore, facem toate eforturile ca școala să se reia cât mai repede.” 

Pentru asigurarea cursurilor online, ministerul educației va distribui dispozitive electronice elevilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE