Ciclonul Boris a provocat inundații fără precedent în județele Galați, Vaslui, Iași sau Bacău, iar patru persoane au murit și multe au fost evacuate. O echipă Euronews România a ajuns la fața locului și a transmis imagini din dronă cu zonele afectate.
Șeful Direcției pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a fost și el în zonele afectate, alături de premier și câțiva miniștri și a dat detalii despre situația existentă.
Imagini din dronă cu urmările ciclonului care a provocat inundații catastrofale
Raed Arafat, șeful DSU: „În acest moment, suntem pe teren împreună cu prim-ministrul, cu ministrul Afacerilor Interne, ministrul Apărării și ministrul Mediului. Am văzut zona Conachi și s-au luat unele decizii în cadrul unei ședințe care a avut loc la Consiliul Județean.
Instalarea unor tabere în zone înalte, care să permită oamenilor să se refugieze acolo dacă se dă o alertă prin sistemul RO-Alert. Și la Galați vor fi instalate două, și la Vaslui vor fi, pentru că ne așteptăm ca, în cursul serii și al nopții, să avem ploi abundente în ambele zone. În același timp, s-a suplimentat numărul mijloacelor de intervenție și prin mijloace de la Ministerul Apărării, respectiv bărci și camioane, pe lângă ce a fost mobilizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din 15 județe, care a trimis motopompe, bărci, echipamente de intervenție și personal.
La acest moment, continuă intervențiile, sunt persoane care necesită evacuare, nu sunt în pericol, însă trebuie evacuate, fiind încă apa în casă. Bineînțeles ne pregătim pentru situația în care va apărea ceva și în cursul acestei nopți, pentru că încă sunt așteptări de ploi abundente și în zona în care au fost deja inundațiile din noaptea trecută, motiv pentru care s-a dat și un mesaj RO-Alert în această dupămasă. Sunt intervenții multe în țară, au fost mulți oameni salvați.
Din păcate, avem cei patru decedați, anunțați în cursul dimineții, la Galați, iar alte victime nu avem, din fericire."
- Cel mai afectat este centrul județului Galați, în zona Pechea - Cudalbi - Slobozia Conachi, transmit autoritățile.
Cifrele dezastrului provocat de inundații: peste 3.000 de sinistrați și 5.000 de locuințe distruse
Meteorologii anunță că ploile nu se opresc în următoarele două zile, iar Raed Arafat îi sfătuiește pe oameni să țină cont de mesajele RO-Alert și de avertismentele primite de la autorități, pentru a nu mai exista decese.
Raed Arafat, șeful DSU: "Este vorba de codurile care apar, nu au casting. Chiar dacă codul de bază este un cod mai simplu, apar coduri imediate, pe care le dă ANM și în câteva minute începe furtuna. Și astea sunt codurile roșii care s-au dat în ultima perioadă și populația trebuie să reacționeze foarte rapid, trebuie să fie pregătită.
La acest moment, urgențe medicale nerezolvate nu sunt. Dar situația e în dinamică. Eu inițial am zis că au fost evacuate 160 de persoane, iar acum suntem la peste 250. Cifrele se schimbă în câteva minute. Persoanele sinistrate sunt peste 3.000, din informațiile pe care le avem, numai în zona Conachi. Iar casele distruse sau afectate sunt către 5.000. Apa a fost la înălțimea de chiar 2 metri.
Vreau să se înțeleagă că nu vom interveni la scoaterea apei din case, nu vom ajuta la curățat până nu se retrage apa. După asta, normal că vor intra forțele noastre, sprijinite, dacă trebuie, și de forțe de la Jandarmerie, Ministerul Apărării, Poliție. Deja s-a dat hotărârea CNSU, au început să încarce materialele, vorbim de alimente, apă și containere de locuit, inclusiv pături și saltele. Iar primăria Galați a pus la dispoziție 800 de locuri pentru sinistrați, disponibile imediat, la care se adaugă și locurile din tabere, care sunt dotate cu tot ce trebuie. Vorbim de etape de intervenție și prima etapă este salvarea de vieți, asta este obligatoriu, iar a doua este partea de alimente, apă și cazare."
Ce trebuie să facă oamenii în caz că primesc avertizări privind inundațiile
La Ministerul Sănătății s-a constituit o celulă de criză, iar Ministerul de Interne a anunțat că se intervine cu toate forțele disponibile.
Raed Arafat, șeful DSU: „Mesajele vin cu indicații. Noi, de mult timp, spunem celor care au acces la internet să intre pe fiipregătit.ro, să vadă recomandările de acolo, ghidul sau aplicația DSU. Când vine mesajul, dacă știi că vine viitura, cel mai imporant este să oprești curentul, gazul oprit, urcat în pod sau mers imediat într-o zonă înaltă din apropiere, să eviți să fii expus. Dar asta trebuie făcut rapid și fără suspiciuni că 'lasă că mai vedem noi dacă mesajul e adevărat'. Poate să fie diferență de câteva minute între a fi salvat și chiar a fi în pericol de a-ți pierde viața.
Mai atrag atenția la un lucru. Dacă sunt vecini sau persoane care stau singuri în case și sunt în vârstă, să se aibă grijă de ele, pentru că persoanele respective s-ar putea să nu poată să urce în pod sau să se evacueze. Atunci să se anunțe autoritățile, poate că e bine să fie luate și cazate undeva în siguranță până se termină cu această perioadă care va dura încă vreo două zile.
Domnul prim-ministru a declarat că va asigura sprijinul autorităților locale și populației prin dislocarea unor sume din fondul de rezervă, dar detaliile urmează să se discute de către miniștri. Normal că va fi o evaluare mai amănunțită și apoi se vine cu sumele. Există și posibilitatea de a se apela la sprijin european dacă se depășește un anumit prag.
Subliniez că astfel de fenomene, din păcate, se vor intensifica și trebuie să înțelegem că sunt fenomene fără precedent. Deci cantitatea de apă, modul în care apar aceste furtuni, viteza cu care apar și cantitățile de apă imediat după secetă, sunt fenomene cu care nu suntem obișnuiți și trebuie să ne adaptăm pentru ele. În acest moment, nu știm - nici în România, nici în alte părți - dacă putem spune că localitățile sunt adaptate unor astfel de situații."