Malaezia tocmai a anunțat că introduce o nouă viză de nomad digital în încercarea de a se poziționa ca următorul mare hub al Asiei de Sud-Est, pentru angajații care lucrează la distanță.
Pe lângă lansarea „DE Rantau Nomad Pass” pentru străini, țara a promis că va construi comunități de nomazi digitali. De asemenea, creează mai multe hub-uri de lucru la distanță, cu conexiuni stabile la internet în toată țara.
Cine poate solicita o viză de nomad digital pentru Malaezia
Noua viză a fost anunțată de Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) - o inițiativă guvernamentală pentru a stimula economia digitală a țării. Programul „DE Rantau” vizează atât nomazii digitali locali, cât și străini.
Viza de nomad digital a Malaeziei va fi disponibilă celor care câștigă peste 24.000 EUR pe an. Taxa de viză este de 1.000 MYR (221 EUR), iar beneficiarii vor primi oferte exclusive de la centrele de lucru la distanță din Malaezia.
Pentru a fi eligibil, trebuie să fii freelancer, antreprenor independent sau angajat cu normă întreagă de la distanță care lucrează în domeniul digital. IT este principala profesie vizată, inclusiv experți în securitate cibernetică și dezvoltatori de software, marketing digital și crearea și dezvoltarea de conținut digital.
Cât timp poți sta în Malaezia cu o viză de nomad digital?
În 2021, un sondaj InterNations a votat Kuala Lumpur drept cel mai bun oraș din lume pentru expatriați în care să locuiască și să lucreze. Acesta a luat în considerare calitatea vieții, ușurința de a se instala, finanțe și locuințe și viața profesională urbană.
Ca o mare parte din Asia de Sud-Est, Malaezia este foarte accesibilă în comparație cu țările occidentale. Potrivit companiei de tehnologie financiară Wise, costul mediu lunar al vieții în Kuala Lumpur - capitala Malaeziei - este de 487 de euro, fără chiria. Pentru o familie de patru persoane, costul lunar este de 1.736 EUR. Un apartament cu un dormitor în centrul orașului costă în medie 461 de euro pe lună.