Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Limba română, pe gustul străinilor. Școala de vară de la Iași a atras cursanți din toată lumea

Limba română este tot mai căutată. Cursanți din 13 țări învață limba română la Iași și află lucruri despre cultura din România. Sunt tineri din China, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii care au străbătut mii de kilometri pentru a afla câte ceva din tainele culturii noastre. E o limbă grea, recunosc ei, dar le place România, mai ales mâncarea.

Yu Yan este din Wuhan, China. A străbătut peste 7.000 de kilometri pentru a ajunge la Iași și a învăța mai multe din tainele limbii române. În Beijing studiază limba română de cinci ani de zile.

Yu Yan, cursant din China: ”La început nu am ales română, m-a ales pe mine. După absolvire mă gândesc să mă angajez în China ca profesor de limba română. Avem nevoie de toate limbile oficiale ale tuturor statelor care au relații diplomatice cu China.” 

Yu Yan are și un nume românesc, Iustin. Profesorul de limba română din China i-a pus acest nume. A prins drag de tot ce înseamnă cultura noastră, mai ales de mâncarea tradițională. Prima lecție a fost de fapt o melodie.

Yu Yan, cursant din China: ”Am auzit muzica pop, de exemplu "Dragostea din tei". Era foarte la modă în China. Cam toată lumea știe. Aveți mâncăruri foarte bune. Mie îmi place foarte mult mâncarea românească chiar mai mult decât mâncarea chinezească. Îmi plac micii și mămăliga. Sarmale cu mămăligă. Mănânc zilnic la cantină.” 

Mâncarea românească îi place și lui Samuel. Spune că e bună și că e mai ieftină decât în țara natală, Coreea de Sud. Înainte să înceapă să învețe limba română, știa deja câteva lucruri despre țara noastră. 

Samuel Kim, cursant din Coreea de Sud: ”Lucruri comune pe care toată lumea le aude despre România.  Despre comunism, despre Vlad Țepeș, Comăneci, Gheorghe Hagi. Nu este foarte obișnuit să studiezi limbi din Europa de Est în țara mea și este o singură școală în care se predă limba româna. Cred că va fi o mare o șansă. Vă rog să-mi dați foile și o să schimb foile. Colegii dumneavoastră vor corecta.” 

Lidia Ostaș, cursant din Republica Moldova: ”Nouă, tuturor ne-a plăcut această școală de vară. Ne-am bucurat de o atmosferă foarte frumoasă, de mediul de comunicare în limba română. Am vizitat orașul acesta minunat.” 

Diana Gradu, organizator Cursuri Internaționale de Vară "România limbă și civilizație": ”Sunt și profesori și doctoranzi. Unii au și doctorat chiar. Pentru că anul acesta, față de ceilalți ani, avem noutatea absolută de a primi profesori din Republica Moldova, care au diferite grade de pregătire.” 

Cursurile Internaționale de Vară "România - limbă și civilizație" sunt o tradiție pentru Universitatea Alexandru Ioan Cuza. De 52 de ani, străini din toată lumea vin să învețe la Iași.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE