Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

39% din copiii români cu vârsta sub 18 ani, expuși riscului de sărăcie. Schimbarea poate veni și cu ajutorul banilor europeni atrași de ONG-uri

România este pe primul loc în Uniunea Europeană când vorbim de copii expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială. 39% dintre cei cu vârsta sub 18 ani erau expuşi acestui risc anul trecut, potrivit Eurostat, rezultat în scădere ușoară față de 2022. Schimbarea poate veni și cu ajutorul banilor europeni atrași de ONG-uri și asociații, au explicat invitații emisiunii ”Bani de luat”.

Aproximativ 200.000 de români trăiesc în așa-numitele așezări informale de la marginea orașelor sau chiar a satelor, și care nu sunt înregistrate de nicio autoritate, potrivit estimărilor. Sunt oameni pentru care orice formă de ajutor este vitală. 

Andreea Gurban, jurnalist Euronews: ”Haideți să vedem care sunt principalele posibilități de finanțare europeană în cazul ONG-urilor: avem pentru incluziune socială și egalitate de șanse, cultură, audiovizual și mass-media, spirit civic și sentiment de apartenență, cercetare și inovare, dezvoltare și ajutor umanitar, transporturi, energie și tehnologia informației și a comunicațiilor.” 

De multe ori, chiar societatea se raportează greșit la cei care trăiesc în sărăcie extremă.

Roberto Pătrășcoiu, CEO Habitat for Humanity: ”Copilul care este sărac nu va spune: ”Eu sunt sărac pentru că nu am bani.” El va spune: ”Eu când vreau să mă joc fotbal și mă duc să mă joc fotbal cu ceilalți băieți, ei îmi spun du-te tu de aici și joacă-te cu mingea ta de cârpe. Copilul care vrea să răspundă la școală și știe și-a învățat lecția și ridică mâna, el simte sărăcia atunci când profesorul se uită la el, face contact vizual, dar îl va ruga pe un alt copil cu haine mai frumoase pe el să răspundă.” 

Tina Crețu a fost implicată în proiecte de voluntariat în Malawi, Africa. Crede că o mână de ajutor întinsă atrage după sine și mai mult bine. 

Tina Crețu, voluntar în Malawi: ”Până la urmă stima de sine e la fel peste tot și de multe ori faptul că tu întinzi o mână de ajutor unui om, fie că e din Malawi, fie că e din România, asta poate să-i schimbe viața. Stiu că sunt și exemple de genul acesta, inclusiv din Malawi, oameni care au fost ajutați și care au fost în proiecte de genul ăsta, care ulterior au reușit să depășească situația dificilă în care se aflau și acum contribuie mai departe către alte comunități.” 

În România sunt înregistrate 314 de organizații non-guvernamentale, cea mai veche fiind înființată în 1991 – Asociația Tineri pentru Tineri. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE