Un tren metropolitan așa cum au toate marile orașe din Europa ar salva Clujul de traficul infernal și pe navetiști de orele petrecute zilnic în mașină. Autoritățile spun că prima fază a unui astfel de proiect va începe chiar în luna mai, când va fi lansată o licitație pentru un tren care să lege principalele localități din Cluj de reședința de județ.
Peste 60.000 de oameni vin zilnic din județ în municipiul Cluj-Napoca pentru a munci sau a studia. În cele mai multe cazuri, naveta este făcută pe șosea, cu mașinile personale sau cu autocare. Tocmai de aceea, autoritățile din Cluj-Napoca vor să obțină aproximativ 250 de milioane de euro pentru a dezvolta un tren metropolitan.
Dan Tarcea, viceprimar Cluj-Napoca: „Este complex pentru că folosește actuala cale ferată pe anumite tronsoane. Trebuie să construim niște stații suplimentare pentru a facilita accesibilitatea în acest proiect. De asemenea, am reușit să finalizăm încă de anul trecut studiul de fezabilitate. Am depus deja la Minister cererea de finanțare și la începutul lunii mai vom reuși să lansăm licitația de proiectare și execuție.”
Noul tren ar urma să acopere o distanță de 43 de kilometri, ce va fi parcursă în cel mult o oră. Cu mașina, la orele de vârf, distanța din prima stație și până în ultima via Cluj-Napoca, este parcursă în cel puțin două ore.
Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: „Trenul metropolitan ar trebui să îi ajute pe cei care locuiesc lângă Cluj-Napoca și care să studiază sau lucrează să ajungă în oraș într-un timp mai scurt cu până la 30 de minute, spun cei care au lucrat la proiectul trenului metropolitan de lângă și din zona Clujului. Acest proiect ar urma să aibă 23 de stații și să deservească toate localitățile din zona orașului.”
Ce orașe nu vor fi incluse în proiectul trenului metropolitan Cluj
Însă proiectul nu vizează Dejul, Câmpia Turzii și Turda, trei localități din județ care însumează peste 100.000 de locuitori, dintre care mulți fac zilnic zeci de kilometri pentru a merge la muncă în Cluj-Napoca. Faptul că aceștia nu vor beneficia de trenul metropolitan este un eșec al proiectului, spun specialiștii.
Tudor Măcicășan, expert în mobilitate urbană: „Județul cluj are foarte mult navetism între orașul reședință de județ și celelalte orașe din județ: Dej, Gherla, Huedin, Turda și Câmpia Turzii. Și aceste orașe au ajuns să nu fie parte a proiectului de tren metropolitan. Dacă mare parte dintre navetiști vor apela în continuare la mijloace rutiere, parte din scopul principal al proiectul este ratat.”
Primarul orașului a anunțat că licitația pentru lucrări va fi făcută în luna mai a acestui an, iar în luna iunie va fi organizată licitația pentru achiziția de trenuri.