Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce sunt vacanțele ”coolcation” și de ce tot mai mulți turiști aleg să își petreacă verile in destinații nordice

Vacanțele în destinații mai răcoroase, cunoscute sub denumirea de coolcations, câștigă tot mai mult teren, pe măsură ce turiștii încearcă să evite temperaturile în creștere și aglomerația din marile destinații estivale, precum Grecia, Spania, Italia și Portugalia, scrie Euronews Travel.

Frecvența tot mai mare a fenomenelor meteorologice extreme – inclusiv valuri de căldură și incendii de vegetație în sudul Europei – a impulsionat și mai mult această tendință.

O analiză recentă realizată de Virtuoso, o rețea globală de agenții de turism de lux și experiențial, a raportat o creștere de 44% a călătoriilor către destinații mai răcoroase, cum ar fi Canada, Finlanda și Islanda, în 2024.

Furnizorul de beneficii de călătorie Dragon Pass a înregistrat o creștere de peste 100% a rezervărilor pentru Suedia, Norvegia, Danemarca și Finlanda în ultimul an, estimându-se un plus de 30% pentru anul în curs.

James Thornton, CEO-ul Intrepid Travel, afirmă că firma sa transportă peste 40.000 de turiști anual în Islanda.

Așadar, vedem același potențial în toată Scandinavia,” adaugă el. „Știm că există o cerere uriașă pentru acest tip de turism.”

Destinațiile mai reci, precum țările nordice, Canada sau Scoția, oferă nu doar peisaje spectaculoase și activități în aer liber și de aventură, ci promovează și turismul sustenabil.

Experiențele imersive, cum ar fi băile în apele glaciare, drumețiile prin fiorduri sau aventurile sub soarele de la miezul nopții fac aceste vacanțe deosebit de atractive.

Vor rămâne coolcation-urile la fel de populare și vara aceasta?

De ce aleg turiștii vacanțele nordice vara aceasta?

Unul dintre cele mai mari motive pentru migrarea către nord este dorința de a scăpa de căldura sufocantă și valurile de căldură din sudul Europei.

Am văzut de mai multe ori turiști care au ales să meargă în Svalbard în mijlocul verii pentru a experimenta gheața, ghețarii și temperaturile scăzute, în timp ce sudul Europei fierbea,” spune Andy Marsh, fondatorul Polar Escapes.

De asemenea, multe regiuni și activități nordice sunt mai accesibile vara și oferă peisaje spectaculoase, faună sălbatică bogată și aventuri diferite față de sezonul de iarnă.

Orele lungi de lumină – uneori chiar 24 de ore – înseamnă că turiștii pot profita la maximum de timpul petrecut acolo.

În Islanda, este extrem de dificil să ajungi în zonele izolate și suprarealiste din nord, precum Lacul Myvatn, în lunile de iarnă (dar și la începutul primăverii sau toamna târziu),” explică Robert Miller, manager de produs la Goway Travel.

„Vrei să faci snorkeling între plăcile tectonice? Cel mai bine vara – da, tot va fi rece, dar nu de neîndurat!”

Coolcation-urile nordice oferă și o evadare autentică din cotidian, mai ales pe fondul protestelor tot mai frecvente și al măsurilor împotriva turismului excesiv din sudul Europei.

Aceste locuri permit turiștilor să trăiască experiențe mai profunde și autentice, prin conexiuni directe cu localnicii – un lucru dificil de realizat în destinațiile arhipline.

Vor deveni și destinațiile nordice victime ale turismului excesiv?

Pe măsură ce turiștii se orientează către locuri mai răcoroase, apar și temeri legate de posibilul supra-turism în țările nordice.

Creșterea numărului de vizitatori ar putea pune presiune pe orașe precum Reykjavik sau Bergen, care nu sunt la fel de pregătite pentru turismul de masă ca Mykonos sau Roma.

Țările nordice sunt mai mici ca suprafață și au o vară scurtă, ceea ce duce la un sezon turistic foarte concentrat,” explică Megan Vila, manager de inovație la Expat Explore.

Sunt coolcation-urile pentru tine?

Deși coolcation-urile pot oferi o evadare binevenită din arșiță, pot implica și vreme imprevizibilă sau prețuri mai mari. Cazările limitate în multe dintre aceste destinații înseamnă că planificarea din timp este esențială pentru a evita costuri mari.

Olivier Heuchenne, co-fondator la Insider Villas, spune că unele locuri nu sunt foarte dezvoltate turistic, așa că pot exista limitări legate de transport, limbă sau opțiuni de luat masa.

„De asemenea, dacă îți dorești viață de noapte activă sau multă energie socială, aceste destinații s-ar putea să ți se pară cam liniștite.

Lipsa conexiunilor directe către locuri izolate precum Svalbard sau zonele arctice din Suedia și Finlanda presupune mai multe escale și durate lungi de călătorie.

Coolcation-urile pot veni cu un preț mai ridicat – mai ales la cazare și transport – și implică adesea mai multă planificare în avans,” avertizează Harrison-Chinn.

Transportul către destinații izolate poate fi limitat sau mai scump, ceea ce face ca logistica să fie puțin mai complicată.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE