Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri SUA 2024. Kamala Harris, oficial candidatul democraților. Tim Walz, primul atac la adresa lui Trump

Kamala Harris, vicepreședintele SUA, a anunțat că este oficial candidata democraților la prezidențialele din noiembrie. Ea a participat la primul miting electoral alături de Tim Walz, cel care în cazul unei victorii a democraților, ar putea deveni noul vicepreședinte al Statelor Unite. Nominalizarea Kamalei Harris trebuie să fie certificată la convenţia partidului programată să înceapă pe 19 august.

Kamala Harris, vicepreședintele Statelor Unite: ”Campania mea pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite a început acum doar două săptămâni. Pot spune că a fost un fel de vârtej. Și chiar aseară, delegații din Convenția Națională au terminat de votat. Sunt în fața dumneavoastră pentru a vă anunța cu mândrie că oficial, sunt candidatul democrat la funcția de președinte al Statelor Unite.”

Cine este Tim Walz

Kamala Harris l-a prezentat pe Tim Walz drept un patriot. Fost profesor de studii sociale și antrenor de fotbal american, Walz a făcut carieră în politică. În 2006, a devenit congresmen pentru prima dată, după ce a candidat într-o circumscripție considerată mai degrabă republicană decât democrată. Doisprezece ani mai târziu, a renunțat la funcția din legislativ și a devenit guvernator în Minnesota.

După doi ani în noua funcție, s-a confruntat cu proteste violente provocate de moartea lui George Floyd, un cetățean de culoare. Guvernatorul Walz a reușit să mobilizeze Garda Națională și a pus capăt revoltelor, dar a atras mai multe critici din partea oponenților politici.

Tim Walz este însă apreciat pentru că reușește să promoveze o serie de politici progresiste în Minnesota, cum ar fi mesele gratuite în școli, protecția dreptului la avort, dar și restricționarea armelor de foc.

Tim Walz, candidatul nominalizat de Partidul Democrat pentru funcția de vicepreședinte al SUA: ”Am învățat arta compromisului fără a-mi compromite valorile. Și acum, în calitate de guvernator al statului Minnesota, aduc aceste experiențe în abordarea provocărilor cu care se confruntă marea noastră țară.

În comparație cu noi, Donald Trump vede lumea puțin diferit. În primul rând, el nu știe ce înseamnă a fi în serviciul public. Nu are timp pentru asta, pentru că este prea preocupat de sine. Din nou și din nou, și din nou. Trump slăbește economia noastră pentru a obține mai multă putere. El își bate joc de legile noastre. El seamănă haos și diviziune.”

Echipa lui Trump, primele atacuri la adresa lui Tim Walz

Echipa de campanie a lui Trump a început deja să-l atace pe Walz, pe care îl critică pentru ideile sale considerate prea liberale. J. D. Vance, candidatul republicanilor pentru funcția de vicepreședinte, a fost printre primii.

J.D. Vance, candidatul republicanilor pentru funcția de vicepreședinte al SUA: El (Tim Walz n.r.) a fost unul dintre cei mai de stânga radicali din întregul guvern al Statelor Unite. Nominalizarea lui arată că Kamala Harris s-a rugat în genunchi de extrema stângă din partid, așa cum face întotdeauna”.

La rândul său, Tim Walz a spus despre republicani că sunt ciudați, expresie care s-a viralizat rapid pe rețelele sociale.

Kamala Harris a primit 99% din cele aproximativ 4.500 de voturi ale delegaţilor exprimate, a anunţat Partidul Democrat. Anunţul nu a fost neaşteptat, deoarece niciun alt democrat nu s-a înscris în cursă. Nominalizarea Kamalei Harris trebuie să fie certificată la convenţia partidului programată să înceapă pe 19 august. Harris are acum la dispoziţie mai puţin de 100 de zile pentru a-i convinge pe alegătorii americani să o susţină împotriva fostului preşedinte Donald Trump.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE