Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este J.D. Vance, ales de Donald Trump pentru a-i fi vicepreşedinte

Donald Trump a anunţat luni că-l alege pe senatorul de Ohio, J.D. Vance, pentru a-i fi vicepreşedinte în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie.

"Am decis că persoana cea mai aptă pentru a asuma funcţia de vicepreşedinte al SUA este senatorul J.D. Vance, din marele stat Ohio", a scris politicianul republican pe reţeaua sa de socializare, Truth Social.

Cine este J.D. Vance

Senatorul republican de Ohio, J.D Vance s-a remarcat în trecut drept un critic al președintelui Donald Trump. În urmă cu opt ani, înaintea scrutinului prezidenţial din 2016, J.D. Vance l-a numit public pe Donald Trump un "idiot", despre care a spus că este "vrednic de dispreţ", așa cum amintește Reuters. În privat, Vance l-a co.mparat pe Trump cu Adolf Hitler.

"Încă nu m-am hotărât între a crede că Trump este un nemernic cinic ca Nixon, ceea ce nu ar fi chiar atât de rău (şi chiar s-ar putea dovedi util) sau că este Hitler al Americii", a scris el în privat unui asociat pe Facebook în 2016. Când comentariul său referitor la Hitler a fost relatat pentru prima dată, în 2022, un purtător de cuvânt nu l-a contestat, dar a spus că nu mai reprezenta părerea lui Vance despre Trump.

Ulterior, Vance a început să-și îndulcească tonul la adresa lui Trump. În interviuri acordate presei, Vance a declarat că pentru el nu a existat niciun moment de tip "Evrica!" menit să-i schimbe părerile despre Trump. Mai degrabă, potrivit lui Vance, şi-a dat seama treptat că opoziţia sa faţă de fostul preşedinte are legătură mai degrabă cu forma decât cu fondul. În decursul ultimilor ani, Vance a devenit unul dintre cei mai fervenţi apărători ai lui Trump, fiindu-i alături chiar şi atunci când alţi republicani de rang înalt au refuzat să o facă.

Transformarea lui James David Vance - de la un "niciodată trumpist" declarat până la un om loial lui Trump până în pânzele albe, îl face o personalitate relativ stranie în cercul intim al fostului preşedinte republican.

Un critic al ajutorului pentru Ucraina și al dreptului la avort

Vance a avut un parcurs cel puţin atipic. A crescut într-o familie monoparentală săracă din "Rust Belt", regiune din nord-estul SUA profund marcată de declinul industrial. După ce a activat în Marine Corps, Vance a urmat Yale Law School şi a lucrat cu capitalul de risc în San Francisco.

A devenit cunoscut la nivel naţional datorită cărţii sale autobiografice din 2016, "Hillbilly Elegy", în care a explorat problemele socio-economice cu care se confruntă oraşul său natal şi a încercat să explice cititorilor popularitatea lui Trump în rândul americanilor albi săraci.

Vance s-a remercat și ca un critic al ajutorului pentru Ucraina, susținând că SUA ar trebui să încurajeze un acord prin care Ucraina cedează teritorii Rusiei pentru a pune capăt războiului. Vance s-a pronunțat în general împotriva politicilor externe intervenționiste ale Statelor Unite, așa cum notează NBC News.

La fel ca majoritatea republicanilor, Vance a votat în mod constant împotriva dreptului la avort. Vance s-a opus și a făcut campanie împotriva inițiativei electorale de anul trecut din Ohio prin care se cerea protejarea dreptului la avort.

Vance a fost criticat pentru faptul că nu face altceva decât să-l imite pe Trump.

"Vance este un ecou al lui Trump, nu o voce nouă", a declarat David Niven, profesor asociat de politică la Universitatea din Cincinnati.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE