Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trei concluzii după nominalizarea lui Tim Walz drept partener al Kamalei Harris la alegerile prezidențiale din SUA

Vicepreședintele Harris a anunțat marți că Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota, îi va fi partener în alegerile din 2024, completând în felul acesta cele două liste prezidențiale ale democraților și republicanilor cu doar trei luni înainte de alegeri.

Echipei Harris-Walz i se va opune astfel echipa republicană formată din fostul președinte Donald Trump și senatorul JD Vance (Ohio), împreună cu o serie de alți candidați independenți, printre care se numără și Robert F. Kennedy Jr. Iată care ar fi principalele concluzii după anunțul democraților.

Harris a optat pentru un candidat cu atracție la public, în detrimentul favoriților din statele cheie

Speculațiile cu privire la selecția vicepreședintelui se concentrează adesea pe potențialul acestuia de a câștiga un anumit stat.

Harris a avut la dispoziție o gamă mare de opțiuni aparent bune, în state mai importante, inclusiv Shapiro, Kelly și guvernatorul Carolinei de Nord, Roy Cooper. În schimb aceasta, a optat pentru o persoană dintr-un stat oarecum competitiv care, în mod ideal, va atrage electoratul din clasa de mijloc, alegătorii albi din clasa muncitoare și chiar alegătorii din mediul rural.

Niciunul dintre ceilalți potențiali candidați democrați nu a demonstrat genul de atracție populară pe care Walz o are în ultimele săptămâni. Trecutul lui Walz ar putea să constituie de asemenea un avantaj. Walz este un veteran militar și deținător de arme de foc (a primit odată sprijinul Asociației Naționale a Armelor de Foc). Acesta provine dintr-un oraș mic care și a petrecut două decenii ca profesor de liceu înainte de a intra în politică. El a activat de asemenea ca antrenor de fotbal american în liceu.

Recordul electoral al lui Walz îl depășește pe cel al lui Vance

În timp ce Shapiro și Cooper au avut cele mai impresionante recorduri electorale - iar Kelly a câștigat un stat oscilant de două ori în ultimii patru ani - Walz are și el unele atribute de subliniat.

El a câștigat statul Minnesota cu 12 puncte în 2018, la doi ani după ce Hillary Clinton a câștigat statul cu doar 1,5 puncte. Walz nu a avut emoții nici în 2022, atunci când republicanii erau pe val. Walz s-a descurcat mai bine în zonele rurale ale statului în cursa sa din 2018, în timp ce în 2022 s-a bazat mai mult pe orașele și zonele din jurul Duluth, Fargo-Moorhead și Rochester, așa cum notează publicația The Washington Post.

Harris a ales un partener cu un record electoral mai bun decât partenerul lui Trump. Vance și-a câștigat mandatul de senator în 2022, dar a obținut rezultate mai slabe decât toți ceilalți republicani importanți din statul Ohio - adesea cu mult. Walz, în schimb, a depășit în general cota de vot așteptată de partidul său.

Statistici

Există câteva statistici interesante în legătură cu Walz. Dacă acesta acesta ar câștiga, ar fi primul vicepreședinte democrat ales din 1964 care nu a urmat facultatea de drept. De asemenea, ar fi a doua listă democrată consecutivă (după perechea Biden-Harris în 2020) care nu include pe nimeni cu o diplomă Ivy League – lucru care nu s-a mai întâmplat din 1984.

Dacă Walz va fi ales, Minnesota ar da al treilea vicepreședinte din istoria recentă a SUA - după Hubert Humphrey și Walter Mondale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE